Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En av fem byter mer frihet mot lägre lön

Publicerad: 2 juli 2012, 07:36

Närmare en femtedel av Sveriges anställda kan tänka sig att gå ner i lön förutsatt att de fick jobba mer mobilt eller på distans.


Av de 17 procent som är villiga att gå ner i lön för att få jobba mer mobilt eller fritt på distans säger sig 5 procent vara beredda att gå ner 1000 kronor. De vill också få välja arbetsverktyg själva, såsom surfplatta eller smartphone.

Viljan att vara mindre bunden till en fysisk arbetsplats eller arbetssätt verkar stärkas, konstaterar de i undersökningen. Fler vill kunna jobba hemifrån eller från ett annat ställe än arbetsplatsen, samtidigt som fler tror att mobil teknik har en positiv inverkan på arbetet, framförallt bland yngre.

Mer än varannan svensk tycker inte det är nödvändigt att vara fysiskt närvarande på jobbet. Att finnas på plats är endast nödvändigt i samband med viktiga möten och liknande. Denna åsikt delas framförallt av de yngre medarbetarna.

Många säger sig också vara missnöjda med de arbetsverktyg och tjänster arbetsgivarna erbjuder för att kunna jobba på distans. Av de tillfrågade anser endast en tredjedel att det egna företaget ligger i framkant om man ser till användningen av informations- och kommunikationsteknik.

4278 medarbetare i näringslivet och offentlig sektor omfattas av undersökningen som går under namnet Smarta Företag Index 2012. Det är TNS-Sifo som genomfört den på uppdrag av Cisco och Telia.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.