måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”En Bic Mac och lite kräm, tack”

Publicerad: 28 januari 2009, 10:19

Elforsk och McDonalds laddar: Snart kan du tanka elbilen medan du käkar hamburgare.


Övergången till elbilar är i sin linda men det rör på sig. Den amerikanska hamburgerjätten McDonalds vill nu dra sitt strå till stacken för att minska koldioxidutsläppen och bryta oljeberoendet samtidigt som besökarna till kedjans drive-in-restauranger inte blir färre.

Genom ett samarbete med Svenska Elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, Elforsk, blir det möjligt att ladda elbilen samtidigt som man får i sig lite snabba kolhydrater. Samarbetet går ut på att elbranschen bistår med kunskap om laddsystem och McDonald’s står för de fysiska laddstationerna.

Den första restaurangen invigs ”någon gång under våren i Stockholmsområdet”, säger McDonald’s CSR-chef Petra Dahlman.

– Vi vill stödja en utveckling mot fler elfordon i Sverige. Därför hjälper vi till att skynda på en infrastrukturomställning som möjliggör grönare färdsätt. Under våren inviger vi den första laddstationen så våra gäster kan ladda batterierna med både grön el till bilen och en lunch eller fika, säger hon.

Tillgången till infrastruktur och laddställen är helt avgörande för att lyckas med övergången till elbilar, menar Morgan Andersson, VD på Elforsk.

– Elbranschen ser samarbetet med McDonald’s som ett viktigt led i arbetet med att bygga upp en infrastruktur för nästa generation miljöbilar, säger han.

För McDonald’s innebär tankstationerna en möjlig ökad försäljning, säger Petra Dahlman.

– Vi får se på sikt vad det leder till när det blir fler elbilar. Men det vore positivt om vi kan få nya gäster som inte brukar äta hos oss, säger hon.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev