måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En budget med utrymme för miljö- och klimatreformer

Publicerad: 20 september 2017, 08:15

Med den högsta sysselsättningsgraden på 25 år och en av de högsta tillväxttakterna i Europa presenterar i dag regeringen med högt självförtroende budgetpropositionen för 2018. Årets budget lägger stort fokus på sysselsättning och skola men de starka finanserna har också gett utrymme för stora klimat- och miljöinvesteringar.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Enligt regeringen innebär årets budget den största svenska satsningen på klimatet någonsin. Bland de nya reformerna som presenterats kan nämnas en stor satsning på hav, ett bonus malus-system som ska minska utsläppen från fordonsflottan, ökad stöd för installation av solceller, en satsning på att minska industrins utsläpp av växthusgaser, en större satsning på att förebygga torka och säkerställande av grundvattenresurser, insatser mot plast i haven, satsningar på nya växtsorter för ett förändrat klimat, ökat stöd till ekologiskt jordbruk samt ett nytt miljö- och energiskattepaket.
I det så kallade miljö- och energiskattepaketet passar regeringen på att indexera ett antal miljöskatter. Det handlar om att anpassa skattenivåerna för naturgrus, avfall, kemikaler i elektronik och den föreslagna skatten på flygresor så att de följer förändringen i den allmänna prisutvecklingen genom en årlig omräkning baserad på konsumentprisindex.

Läs om regeringens miljösatsningar i höstbudgeten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev