måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En elbil väntar på Greta i Lissabon

Publicerad: 28 november 2019, 12:27

Greta Thunberg har de senaste halvåret tagit liftandet till en ny nivå och när segelbåten La Vagabonde om några dagar lägger till i Lissabon är Greta Thunberg och hennes far åter erbjudna fri resa. Den här gången kan färden gå vidare till klimattoppmötet i Madrid i en elbil.

Ämnen i artikeln:

Greta Thunberg

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Att ta sig utan kostnad runt halva jordklotet är få förunnat, men för Greta Thunberg har det varit möjligt. Det sedan företag och människor runt om i världen velat stödja henne och den sak hon driver.

Så efter två seglatser över Atlanten och en resa kust till kust i USA i en Tesla lånad av Arnold Schwarzenegger fortsätter givmildheten. Nu är det den politiska ledningen och förvaltningen i den spanska regionen Extremadura som på Twitter och i officiella kanaler förklarat att de vill erbjuda Greta Thunberg ”en säker och miljövänlig resa till Madrid” och vill ge henna fritt förfogande av en Renault Zoe under sin tid i Portugal och Spanien.

Erbjudandet har fått stor uppmärksamhet i lokala medier då det har flera bottnar. För vän av ordning undrar förstås vad det är för fel på att åka tåg. Men då visar det sig att järnvägsutvecklingen mellan Lissabon och Madrid varit eftersatt i många år. Att ta sig på räls mellan städerna innebär många byten och flera delsträckor är inte elektrifierade, utan trafikeras med dieseldrivna rälsbussar eller tåg med diesellok. Inte ett värdigt och klimatacceptabelt resesätt för Greta Thunberg menar politikerna i Extremadura som samtidigt vill skicka en signal om att regionen behöver en ny modern järnvägsinfrastruktur.

Enligt Google maps tar resan med bil mellan Lissabon och Madrid fem timmar och 47 minuter. Media på den Iberiska halvön har ägnat de senaste dagarna år att räkna på räckviddsiffor och möjliga laddmöjligheter mellan de båda städerna och kommit fram till att Greta och hennes far Svante, som är med på hela resan, måste välja en rutt där det finns tillgång till laddning, vilket nära nog kommer att fördubbla restiden.

Med allt detta sagt, så är det förstås ingen som vet hur Greta Thunberg väljer att resa, annat än att hon kommer att hålla sig på marken.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev