Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En frälsare för vindkraft sökes

Publicerad: 22 mars 2006, 17:37

Vindkraften svarar idag för långt mindre än en procent av Sveriges elproduktion men kan tiodubblas till sex-sju procent på bara tio år. Med andra ord ett rejält bidrag till Sveriges omställning till ett energisystem med förnybara bränslen. Och på köpet många affärsmöjligheter för svensk miljöteknik.


Energibranschens tungviktare har hakat på och betraktar vindkraften med allt större aptit. De höga elpriserna tycks ha gjort vindkraft till en intressant investering. Investerare står på kö, sägs det.

Men något genombrott för svensk vindkraft kan man inte tala om ännu. Reglerna är otydliga och tillståndsprocessen därför alltför riskabel för att energiföretagen ska våga satsa i stor skala. Förhoppningen är att regeringen i dagarna beslutar om en samordnare som kan få saker att hända snabbare och som kan undanröja onödiga hinder och gnissel i maskineriet.

Trots alla eldsjälar för vindkraft finns det också gott om motståndare – alltifrån lokalbefolkning som har en förståelig oro för ingrepp i naturen och i den lokala miljön till myndigheter som bevakar egna revir. En samordnare med tillgång till de verkliga beslutsfattarna i regeringskansli, myndigheter och företag kan ta itu med flaskhalsarna som försenar och fördyrar projekten. Men den personen får inte vara rädd för konflikter och måste våga vara obekväm.
Av VALTER BENGTSSON
Chefredaktör

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.