Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En global koldioxidskatt kan äventyra livsmedelsförsörjningen

Publicerad: 27 augusti 2018, 10:43

Foto: CIAT/Flickr

Att införa regelverk och skattesystem för att stävja klimatförändringarnas negativa effekter på jordbruket kan orsaka värre problem för livsmedelsförsörjningen än klimatförändringarna i sig. Det hävdas i en ny studie.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I studien från International Institute for Applieed Systems Analysis (IIASA) har forskare för första gången jämfört de effekter som klimatförändringarna förväntas få på jordbruket enligt olika klimatmodeller, med de effekter och kostnader som åtgärder tänkta att stävja klimatförändringarna kan få.

Forskarna bakom studien har analyserat åtta globala jordbruksmodeller utifrån en rad olika scenarion fram till år 2050. Bland händelseförloppen som analyserats finns sådana som innebär att världens länder hårdsatsar på hållbarhet och andra som innebär att man inte gör något för att reducera utsläppen av växthusgaser. Forskarna har också undersökt hur jordbruket skulle påverkas av olika nivåer av global uppvärmning, och vilka effekter som olika internationella politiska beslut skulle få, jämfört med om inga åtgärder infördes.

Den slutsats forskarna drar är att stora allomfattande åtgärder, som en global koldioxidskatt, kan få konsekvenser som är allvarligare än de effekter klimatförändringarna väntas få om inga åtgärder vidtas.

Enligt de flesta klimatmodeller riskerar mellan 24-50 miljoner fler människor att svälta år 2050 om ingenting görs för att stävja klimatförändringarna. Men enligt IIASA-forskarnas studie skulle stränga regelverk, som en global koldioxidskatt eller ett globalt system för utsläppsrätter, leda till prisökningar som i sin tur skulle leda till att mellan 78-170 miljoner människor skulle riskera att svälta om reglerna infördes på samma sätt i alla länder.

Forskarna bakom studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, poängterar att det är viktigt att världens länder samarbetar för att tillsammans hitta sätt att minska klimatutsläppen, men det måste ske på ett ”smart” sätt. För att skydda jordbruket måste internationella överenskommelser måste vara designade för att passa varje lands unika förutsättningar. Det räcker inte med att införa utsläppsmål, andra utvecklingsmål måste finnas med i beräkningarna om jordens livsmedelsförsörjning inte ska drabbas skriver forskarna.

Läs mer här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.