Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En god nyhet om Östersjöfisken – och en dålig

Publicerad: 29 januari 2013, 13:23

Naturhistoriska riksmuseet och Livsmedelsverket har publicerat en rapport med nya mätningar av gifthalterna i strömming.


Halterna av dioxiner och PCB i Östersjöns strömming sjunker och ligger nu under EU:s gränsvärden, enligt SR Uppland. Uppgifternakommer från en ny rapport som Naturhistoriska riksmuseet och Livsmedelsverket har sammanställt.
– Man kan se på väldigt lång sikt att halterna av de här ämnena har minskat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till SR.

Den dåliga nyheten är att det inte betyder att fisken är giftfri.
– Tyvärr ser det ut som om minskningen håller på att stagnera – framförallt vad gäller dioxinhalten. Det går inte att säga att fisken har blivit friskare, säger Emma Halldin Ankarberg.

Livsmedelsverket fortsätter därför att avråda framför allt kvinnor från att äta för mycket strömming.
– Tyvärr kan vi inte säga att man ska äta mer Östersjöströmming. Som barn och gravid, ammande eller fertil kvinna bör man inte äta den här fisken mer än två till tre gånger per år, säger Emma Halldin Ankarberg till SR.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev