Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En känslig tid för natur och djurliv – då spränger Försvaret skarpt

Publicerad: 18 april 2012, 11:26

Trots hård kritik övar försvaret med skarpa bomber just när djur- och naturliv är som känsligast.


Både Länsstyrelsen och Skärgårdsstiftelsen har kritiserat planerna. trots det har fjärde sjöstridsflottiljen, 42:a minröjningsdivisionen, valt att öva med skarpa sjunkbomber i Stockholms skärgård i en natur som enligt Fiskeriverket har flera utpekade lekområden för gös, sik, piggvar och strömming.
– Havet är under våren djurens barnkammare, djur- och naturlivet är just nu extra känsligt för störningar, säger miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) som är kritisk till att Försvarsmakten övar med skarpa laddningar i Stockholms skärgård i veckan.

Gustav Andersson menar att övningar med skarpa laddningar just nu kan vara ett allvarligt hot mot fiskebeståndet.
– Ljudvågor sprid långt under vatten och risken är att lekande fiskar störst under sin fortplantningsperiod, säger han.

Området som Försvarsmakten valt att spränga sjunkbomber på ligger inomskärs och i nära anslutning till flera Natura 2000-områden.
– Jag önskar att Försvarsmakten tog till sig av kritiken och förlägger sina övningar till en annan del av året, då miljön inte är lika känslig. Alternativt att de övar utan skarpa laddningar, säger Gustav Andersson

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.