Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”En köpfri dag – köp mindre, lev mer”

Publicerad: 27 november 2015, 07:06

DEBATT Vi behöver en ny idé om hur man lever ett bra liv och bygger ett bra samhälle, det skriver Patrik Olsson, nationalekonom och talesperson för En köpfri dag.


p300

I dag konsumerar svensken som om vi hade fyra planeter. Som Johan Rockströms sommartal belyste accelererar vi mot och förbi planetens gränser. Det håller inte. Allt detta köpande gör oss heller inte lyckligare. Människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga. Reklamen får oss att köpa saker vi inte behöver. Dessa ting tar tid. Tid till att tjäna ihop till, välja ut och underhålla prylarna. Vissa drivs så långt av köphetsen att de hamnar i skuldberg. Ångest. Mycket ångest. Hur dämpar vi ångesten? Genom att konsumera mera. Vi är fast i en ond spiral.

Som Tim Jackson, författare till boken Välfärd utan tillväxt, uttryckte det. ”Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har, på prylar vi inte behöver, för att göra intryck som inte är bestående, på människor som vi inte bryr oss om”.

Samtidigt blir våra inre liv allt fattigare och tommare. Det materiella idealet för hur man lever ett bra liv vilseleder. Den materialistiska samhälls- och livsmodellen är uttjänt. Vi behöver en ny idé om hur man lever ett bra liv och bygger ett bra samhälle.

På Handelshögskolan lär man att konsumtion har ”avtagande marginalnytta”. Ju fler saker jag köper, desto mindre lycka får jag för varje ytterligare inköp. Alltså borde vi fokusera mindre och mindre på att köpa saker, ju rikare vi blir. Men det hör man sällan ekonomer prata om.

I dag kör julhandeln i USA igång med Black Friday. Tyvärr har vi svenskar en tendens att ta efter amerikanernas kulturella avarter, som Halloween när barnen agerar maffia och ställer ultimatumet – godis eller trubbel. Det finns företag, som min gamla arbetsgivare Elgiganten, som vill skapa en Black Friday-kultur även i Sverige för att kunna öka sin försäljning. Samtidigt är det snart dags för klimatmötet i Paris. Det är nu det avgörs. Klarar vi tvågradersmålet?

Det är en märklig tid med motstridiga budskap. Konsumtionssamhället som driver på och skriker ”köp mer” medan klimatforskarnas budskap blir allt tydligare, vi får inte plats på den här planeten om konsumtionshysterin fortsätter.

Ska vi lyckas ställa om till ett hållbart samhälle måste vi sätta ner foten. Sluta låta reklamen och marknadskrafterna styra våra val. Vi i nätverket En köpfri dag står upp för klimatet och rätten att äga vår egen tid. När HUI lanserade robotdammsugaren som årets julklapp kontrade vi med luftgitarren. När handeln kör Black Friday kontrar vi med den årliga internationella kampanjdagen En köpfri dag nu på lördag (28/11). Vi har vind i seglen. I våras kunde halva svenska folket tänka sig att ha ett köpfritt år, då de endast köper förbrukningsvaror som mat. Låt oss skrida till verket och börja med En köpfri dag. Låt En köpfri dag vara startskottet på din nya hållbara livsstil, då du köper mindre och lever mer!

Sex frågor att ställa sig inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en klimatsmartare variant, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

Patrik Olsson, nationalekonom och talesperson för En köpfri dag

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev