Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

En lat elkunds funderingar

Publicerad: 6 Augusti 2009, 07:15

Grön el vill väl alla ha – men få vill betala extra för det. Men grön el får vi, antingen vi vill eller inte.


Ämnen i artikeln:

Grön El

Undertecknad är en trogen elkund som bor i ett hyfsat energisnålt parhus i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Härom året tecknade han ett nytt elavtal med Boo Energi och valde då Mix med 50 procent fast och 50 procent rörligt elpris. Senaste månadsfakturan landade på 2 119 kronor för 1 516 förbrukade kilowattimmar. Klart överkomligt, även om det hade blivit billigare med bara rörligt pris.

Men varifrån kommer strömmen som värmer köksgolvet så gott under fötterna under kalla morgnar?
Kunden har undrat, eftersom han är både miljövän och kärnkraftsanhängare, men djupt misstrogen mot vinststinna energibolag och fossileldare.

Från köksbordet ser han elkabeln gå upp i stolpen vid tomtgränsen och förena sig med en av Nackas få kvarvarande luftledningar. Men nere vid Skurubron blir det stopp, kabeln försvinner ner i marken.

Var slutar den? I Ignalina? I ett av Vattenfalls tyska kolkraftverk? I Forsmark, Porjus eller vid en vindsnurra på Lillgrund?
Sökningen går vidare på ett annat nät. På Boo Energis hemsida står att deras sålda el i fjol bestod av: 58,7 procent förnybar el (sol, vind, vattenkraft och biobränslen), 24,1 procent kärnkraft, 17,2 procent fossilt ursprung (kol, olja och torv).
Kunden andas ut. Han känner sig till 82,8 procent som en god människa och bara till 17,2 procent som miljösvin.

Om kunden ändå vill bli 100 procent god elkonsument kan han välja Bra Miljöval för 1,25 öre extra per kilowattimma. En liten uppoffring, mindre är en procent, eftersom det slutliga kilowattpriset på räkningen ovan är 140 öre. Runt 200 kronor på ett helt år för ett helt rent samvete.
Då garanterar Boo Energi att kunden enbart får förnybar el som ”uppfyller kraven från 2002 för Naturskyddsföreningens licens”. På hemsidan redovisas varifrån miljöelen kommer: 93,3 procent vattenkraft, 5,2 procent vindkraft, 1,5 procent deponigas och 0,002 procent solel.

Det sista rör kundens hjärta. En av 50 000 kilowattimmar kommer från solen. Framåt senhösten 2012 kan han avnjuta en trekvarts dammsugning med solkraft.
Kunden är också lat, så varför krångla med miljöval? Ett byte till miljöel är att öka från mycket till väldigt mycket vattenkraft. Den vanliga ”Nordiska mixen” innehåller ju bara en sjättedel fossilt. Dessutom har han kommit till den näst sista raden på fakturaspecifikationen: Elcertifikat 4,90 öre, med moms 6,13 öre. Fyra procent av totalpriset eller var 25:e krona går redan till ett system som ska tvinga fram satsningar på förnybar el.
Den late kunden lufsar över värmegolvet och snäpper på elbryggaren. Han är en rätt grön elkund. Utan att ha ansträngt sig alls.

Leif Holmkvist, elkund

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Grön El

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.