Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En månads protest för de fängslade aktivisterna

Publicerad: 18 oktober 2013, 06:19

Idag startar Greenpeace en trettio dagar lång protest utanför ryska ambassaden i Stockholm.


Detta för att den svenska aktivisten och trebarnspappan Dima Litvinov, som fängslats och åtalats för sjöröveri i Ryssland, omedelbart ska friges.

Det har gått en månad sedan Greenpeace genomförde sin protest mot ryska oljebolaget Gazproms oljeborrning i Arktis. Dagen därpå bordade ryska säkerhetsstyrkan fartyget Arctic Sunrise och sedan dess har hela besättningen på trettio personer varit frihetsberövade.

Alla trettio, 28 aktivister och två frilansjournalister, har åtalats för sjöröveri, en anklagelse som Greenpeace anser är absurd, skriver de i ett pressmeddelande.

Varje dag, i trettio dagar, vid lunchtid kommer Greenpeace att protestera utanför ryska ambassaden i Stockholm för att Dima Litvinov från Sverige och de andra 29 omedelbart ska friges.

Sedan besättningen på Arctic Sunrise frihetsberövades har närmare 1,5 miljoner människor skickat brev till ryska ambassader världen över och krävt att de trettio ska friges. En lång rad politiker och kända personer har visat sitt stöd, bland annat Brasiliens president Dilma Roussef, som i förra veckan krävde att de trettio ska friges. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har diskuterat frågan med Putin. Häromdagen skrev elva personer, som tidigare mottagit Nobels fredspris, till Putin och krävde att de trettio ska friges, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.