Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

En miljard fimpar på marken – så ska de bort

Publicerad: 12 Oktober 2011, 07:53

Miljöaktuellt var enda media på plats när nye statssekreteraren på Miljödepartementet bjöd in till branschmöte om nedskräpning.


Ämnen i artikeln:

Maria ÅgrenAnna Linusson

Under tisdagseftermiddagen fanns ett flertal företag på plats i Miljödepartementets lokaler för att diskutera nedskräpningsfrågan. För inbjudan stod Anders Flanking, ny statssekreterare på departementet. Närvarande var även Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren och Håll Sverige Rents VD Anna Linusson.

− När människor går runt i parker och på gator och torg så upplever många att det ser för jäkligt ut, säger Anders Flanking till Miljöaktuellt. Syftet med det här mötet är att få höra hur man ser på detta problem utifrån företagens sida och att få reda på hur branschen kan hjälpa till.

Maria Ågren fyller i:
− Ofta pratar man om attityder bland människor och om kommuners förebyggande och åtgärdsinriktade arbete. Men en jätteviktig tredje del är just producenternas förmåga att utveckla sina produkter. Till exempel kan det handla om att minska förpackningarna i omfattning, att ha material som är bättre nedbrytbara när de emellanåt ändå hamnar i naturen, att i stället för att ha en liten bit som man rycker loss vid öppnandet och sen slänger, så har man helhetsförpackningar. Jag tycker det är positivt att se hur näringsliv och industri nu allt mer börjar tänka i de här banorna, att de försöker ta sitt ansvar.

På Naturvårdsverkets
hemsida kan man läsa att det är fimpen som är det överlägset vanligaste skräpet i Sverige och att dryga miljarden fimpar hamnar på marken varje år. Även tuggummi, snus, pappersprodukter och plast är skräpföremål som är vanligt förekommande.

Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent:
− Det är naturligtvis inte företagen som skräpar ned, men det är deras produkter som hamnar som skräp. Och här har företagen stor möjlighet att påverka. Ta cigarettindustrin – i stället för att ropa på mer papperskorgar kan man fråga sig vad företagen själva kan göra i produktutveckling så att fimparna inte hamnar på backen. Kan det bli som i snusburken till exempel, att man har ett utrymme i paketen?

Enligt Flanking är nedskräpningsproblematiken en prioriterad fråga för regeringen. Ett viktigt steg i arbetet, förutom den pågående dialogen med branschen, tog man i somras då straffen för nedskräpning ändrades så att böter på 800 kronor nu kan utfärdas direkt på plats. Tidigare krävdes att en åklagare kopplades in för att någon skulle lagföras för brott, men det var en krånglig process som sällan användes.

− Lagstiftningen är i första hand dock tänkt som en preventiv funktion, att man påverkar i förebyggande syfte snarare än att man försöker göra människor till brottslingar. Signalvärdet är det absolut viktigaste här, att det inte är ok att skräpa ner.

Just signalvärdet är dock något som det råder viss oenighet om. Anna Linusson är inte helt nöjd med lagstiftningen:
− Håll Sverige Rent är mycket positiva till nedskräpningsboten – men mycket kritiska till att cigarettfimpar och tuggummi inte omfattas av det som ger direktböter. Det senare beror på Riksåklagarens direktiv om hur lagen ska tolkas och borde kunna ändras.

Enligt Linusson
är det samtidigt väldigt många människor i Sverige som engagerar sig i nedskräpningsfrågan vilket är glädjande. Förra året var det runt 400 000 personer som aktivt anmälde sig till att gå ut på den nationella skräpplockningsdagen.

− Att engagera så många till någonting så osexigt, om man får säga så, som skräpplockning, tycker jag är helt fantastiskt. Det visar att människor tycker det är viktigt att det inte är skräpigt i närmiljön. Det här är ju också något av den pedagogiska basen, förstår man inte att man inte kan slänga saker rakt ner då kommer man nog inte heller ta ansvar för allt det andra man ger ifrån sig, i form av exempelvis bilavgaser eller växthusgasutsläpp.

Dialogen om allt detta kommer med all säkerhet att fortsätta. Naturvårdsverket har för tillfället ett uppdrag från regeringen att genomföra en särskild satsning för minskad nedskräpning där man ska utreda behovet av ytterligare åtgärder som kan behövas för att minska nedskräpningen. Stora delar av uppdraget har dessutom koppling till det arbete som Håll Sverige Rent utför. Slutredovisning sker den 15 april 2013.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Maria ÅgrenAnna Linusson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.