måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”En myt att enskilda miljöinsatser inte spelar någon roll”

Publicerad: 5 mars 2018, 09:57

DEBATT MILJÖMYTER I mitt arbete i riksdagen möter jag en hel del myter och gamla sanningar som inte längre stämmer. Det är dags att börja slå hål på dem, skriver Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Under hösten och våren har jag rest runt i landet för att slå hål på en del av de hållbarhetsmyter som jag möter och visa på vilka fantastiska möjligheter vi har i Sverige att göra en grön omställning.

En av de största myterna är den som säger att ett 100 procent förnybart energisystem inte är möjligt att genomföra. Det är helt fel. Att Sverige ska ha ett 100 procent grönt energisystem är fullt möjligt. På elsidan är det dessutom det klart mest lönsamma scenariot enligt Boston Consulting Group. Redan idag består nästan 60 procent av Sveriges elproduktion av förnyelsebar energi. Bara vindkraften tillverkar tillräckligt mycket energi för att ersätta alla Sveriges personbilar med eldrift. Utmaningen ligger i att finna smarta tekniska lösningar för att lagra energi för att kunna nyttja energin när den behövs, eller för att minska och flytta användningen utan att komforten eller industrin påverkas. Med mer elektrifiering och alternativa bränslen som biogas eller biodrivmedel kan vi också skapa produktion och tillväxt i hela landet. Det går absolut att ha ett 100% förnybart energisystem – myth busted!

Jag möter också de som säger att den enskilda insatsen är för liten för att göra skillnad, även det är helt fel. Att källsortera hushållsavfall är ett enkelt sätt att ta vara på jordens resurser, vilket är viktigare än vad många tror. För varje pappåse med kompost kan vi köra nästan 4 km med en bil driven av biogas. Vi kan alltså nyttja gamla matrester för att köra både bilar och bussar och på så sätt få bort utsläpp från fossila bränslen som bensin eller diesel. Därför vill vi i Centerpartiet vill att det ska vara obligatoriskt att samla in matavfall. All mat som slängs är ett slöseri med jordens resurser. Genom en ökad biogasproduktion, skapas dubbel miljönytta då det både minskar avfall och ersätter fossila bränslen i transportsektorn. Den enskilda insatsen är avgörande för att vi ska lyckas. Myth busted!

En variant på den första myten är att de fossila bränslena är alltför spridda för att ersättas. Bensin och diesel är en förutsättning för att kunna leva  på landsbygden. Inte heller detta stämmer. Det är snarare tvärtom. Sverige klarar sig bra utan fossila bränslen, det gör vi nämligen redan inom vissa områden. Exempelvis har kraftvärmen, som ser till att vi får varma element och varmt vatten i kranen fasat ut de fossila bränslena i princip helt sedan 70-talet. De drivs idag av energi från den svenska skogen. Nu krävs det att vi gör samma resa inom fler områden. Allt du gör med olja kan du göra med skog. Det ger jobb, företagande och möjligheter för den svenska landsbygden. De gröna näringarna är framtidens oljeshejker. Transportsektorn står för en stor del av Sveriges totala utsläpp. Vårt mål är att minska utsläppen med 70 procent och för det krävs det nya idéer och hårt arbete. En del i arbetet för att nå detta mål är bland annat våra förslag med satsningar på eldrivna transporter men även transporter drivna på biogas och att ersätta den fossila dieseln med förnyar sådan.

Efter flera år av minskade utsläpp ökar nu Sveriges utsläpp. Det är inte acceptabelt. Det krävs förändring och vi har inte tid att vänta. Sverige behöver ett nytt ledarskap för miljön och klimatet. Centerpartiet har förslagen och står redo att leda Sverige in ett grönt samhälle.

Rickard Nordin (C), Riksdagsledamot & energi- och klimatpolitisk talesperson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev