Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”En önskelista för statligt klimatarbete”

Publicerad: 20 december 2016, 06:46

DEBATT Våga satsa på att leda klimatarbetet, skriver Gunnar Fredriksson, fristående miljökonsult.


Hur ska Sverige arbeta med klimatfrågan? Regeringen ska nu ta ställning till Miljömålsberedning förslag och alla remissynpunkter. Det är en utmaning eftersom klimatet är en fråga som inte passar in i den vanliga miljöbyråkratiska mallen.

Det krävs helt andra arbetssätt än de som brukar användas. I dag ges runt en miljard kronor i olika bidrag till de som vill satsa på klimatet , den hållbara staden eller cirkulära innovationer. Utan ledarskap är risken att alla satsningar blir röriga och ineffektiva.

Klimatet är en global fråga där det inte hjälper hur ambitiösa vi är om vi inte har med oss resten av världen. Att minska utsläppen är också svårt eftersom de inte bara kommer från enskilda källor eller beror på användning av enstaka kemikalier. I stället påverkas klimatet av allt vi gör; hur vi bor, vad vi äter, hur vi reser och vilka saker vi köper och använder. Traditionella styrmedel och lagar räcker en bit men har svårt att ge de resultat som behövs.

Hur ska vi då göra.

Globalt perspektiv och resurser till internationella förhandlingar
När strategin för det fortsatta arbetet utformas behöver man till fullo acceptera att klimatet är en global fråga. Det krävs att Sverige satsar på de internationella förhandlingarna och det internationella samarbetet. Som det är nu sköts frågan på ungefär samma sätt som man förhandlat tidigare miljöhot.

Det räcker inte med en minister, en chefsförhandlare och några tjänstemän från departement och myndigheter. Det behövs en satsning på ett klimatkansli med rejäla resurser. Då kan Sverige ta kraftfulla initiativ tillsammans med andra ambitiösa länder. Den nationella agendan behöver också ha ett globalt perspektiv, där allt vi gör behöver ha en koppling till att inspirera och underlätta för omvärlden.

Satsa på Fossilfritt Sverige
Samtidigt som det är svårt att hitta styrmedel som fungerar så är engagemanget stort hos både företag, kommuner och privatpersoner. Det finns många initiativ både nationellt och lokalt men som saknar en samlande nationell bas. Regeringen har startat initiativet Fossilfritt Sverige. Ge Fossilfritt Sverige en större budget och omvandla det till en stiftelse där näringsliv, kommuner och organisationer får plats i styrelsen. Det skapar förutsättningar för alla aktörer att med större genomslag göra de saker som de redan gör eller börja göra det de vill. Och som inga styrmedel kan få till.

Koppla arbetet med hållbar produktion och konsumtion närmare klimatarbetet
Regeringen behöver få bättre stöd från sina myndigheter, främst Naturvårdsverket. Deras arbetet med klimatfrågor har varit traditionellt med styrmedel inriktade mot bränslen och energianvändning. Det är en del, men inte hela lösningen.

För att klara klimatfrågorna behöver man rycka upp arbetet med hållbar produktion och konsumtion. Arbetsområdet hållbar produktion och konsumtion har funnits i snart 20 år och gett ett magert resultat. Det området behöver konkretiseras och en klar koppling till klimatarbetet behöver skapas. Naturvårdsverket behöver också ha resurser för att stödja det internationella arbetet, Fossilfritt Sverige och i övrigt bidra med kunskap.

Ett särskilt sekretariat för internationellt arbete, rejäl satsning på Fossilfritt Sverige och mer pengar till myndigheterna. Vad kommer det att kosta? Ja, jag tror det behövs cirka 50 miljoner kronor. Det kan regeringen ta från den miljard som ges i stöd till olika klimatsatsningar. Ett bra statligt arbete är en förutsättning för att övriga satsningar ska ge bra resultat. Våga satsa på att leda klimatarbetet.

Gunnar Fredriksson, fristående miljökonsult

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.