måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En större del av skördarna riskerar att bli insektsföda när temperaturen stiger

Publicerad: 4 september 2018, 09:55

En temperaturökning på två grader kan innebära att en betydande del av världens spannmålsproduktion förloras till skadeinsekter. Det hävdar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Stigande temperaturer gör att insekter äter mer och förökar sig snabbare, något som kan leda till att mer av de globala skördarna av viktiga grödor som vete, majs och ris angrips av skadeinsekter. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science. Enligt den nya studien skulle en temperaturökning på två grader innebära att 50 procent mer vete, och 30 procent mer majs, förloras till skadeinsekter.

Tempererade områden förväntas drabbas hårdare än länder med tropiskt klimat, eftersom förutsättningarna för insekter redan är optimala där. Det förklarar bland annat varför risskördar i Asien inte förväntas påverkas lika mycket som spannmålsskördar i Europa, även om den nya studien visar att 20 procent mer ris kommer förtäras av insekter om temperaturen stiger med två grader.

Av de betydande vetenationerna kommer Storbritannien att se den största ökningen av insektsangrepp enligt studien. Vid en temperaturökning på två grader kommer minskningen av de brittiska skördarna till följd av insektsangrepp att stiga från 5 till 11 procent. Kanade blir det land som förlorar mest av sina majsskördar. Idag äts 6 procent av skördarna upp av insekter, vid en temperaturökning på två grader kan siffran stiga till 10 procent. Kina förväntas få en 50 procentig ökning av insektsangrepp medan en tredjedel mer av USA:s majsskördar blir insektsmat.

Globalt sett förväntas skördeminskningar till följd av insektsangrepp öka med mellan 20-50 procent om temperaturen stiger med 2 grader. Stiger temperaturen med 4 grader kan minskningen öka med mellan 40 till 100 procent, beroende på område och gröda. Dessutom förväntas temperaturökningen i sig leda till att spannmålsskördarna minskar med 10 procent, och sjukdomar av olika slag förväntas ta ytterligare 4 till 8 procent.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev