Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

En tung present till miljöministern

Publicerad: 12 augusti 2009, 12:39

Klockan 13.30 idag fick miljöminister Andreas Carlgren ta emot ett två kubikmeter stort symboliskt trålhinder och ett kravbrev. Avsändare var Greenpeace som vill att Carlgren skyddar Natura 2000-områden i enlighet med EU:s miljölagar.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceHavTrålhinder

Greenpeace överlämnade sin symboliska present och sitt kravbrev utanför Miljödepartementet under onsdagen. I brevet uppmanas Carlgren att skydda de Natura 2000-områden som enligt det så kallade habitatdirektivet skyddas enligt EU:s miljölagar om skydd för områden viktiga för biologisk mångfald.
– Fladen och Lilla Middelgrund har inget som helst skydd mot destruktiv bottentrålning. Det är dags att miljöminister Andreas Carlgren nu ser till att även havsområden får ett riktigt skydd. Han måste agera så att naturvärdena inte kompromissas bort av hans ministerkollega jordbruksministern Eskil Erlandsson, säger Staffan Danielsson som är kampanjledare på Greenpeace.

Staffan Danielsson påminner om att regeringen sedan december 2004 är skyldig att skydda Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund. Han är kritisk till att man trots denna skyldighet fortsatt tillåta destruktiv bottentrålning i områdena.

Greenpeace uppger också att de under veckan redan hunnit placera ut 140 stenblock på havsbotten i Lilla Middelgrund. Om vädret tillåter kommer arbetet på torsdag att fortsätta i området Fladen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceHavTrålhinder

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.