Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”En världsnyhet i det tysta”

Publicerad: 21 Mars 2016, 06:07

DEBATT SCB:s nya kvartalsräkenskaper kan verka knastertorra, men en ökad förståelse för sambanden mellan miljömässig och ekonomisk utveckling är nödvändigt för en saklig debatt, skriver Kajsa Resare Sahlin och Markus Larsson, tankesmedjan Fores.


SCB har lanserat en världsnyhet. Som första land i världen kommer Sverige nu med kvartalsvisa miljöräkenskaper för växthusgaser och luftföroreningar. Tidigare publicerades statistiken med nära två års eftersläp men från och med nu kommer det gå att följa utsläppen från en mängd olika sektorer nästan i realtid – samtidigt som man kan jämföra med förändringen i förädlingsvärde branschvis.

Tempohöjningen signalerar en statushöjning. Än har miljöräkenskaperna inte samma tyngd som den ekonomiska statistiken, men signalvärdet är tydligt.

Fastän det på det hela taget ser positivt ut – för flera sektorer minskar utsläppen samtidigt som ekonomin växer – har reaktionerna varit ljumma. Vad säger då statistiken? Under det tredje kvartalet i fjol minskade de totala utsläppen av växthusgaser med 3 procent samtidigt som BNP ökade med 3,7 procent jämfört med motsvarande period 2014. Olika sektorer klarade sig olika bra. Ett par exempel:

Jordbruk, skogsbruk och fiske uppvisar marginella förändringar av utsläpp samtidigt som förädlingsvärdet ökade med 1,8 procent. Utsläppen från tillverkningsindustrin ökade med 1,2 procent under tredje kvartalet jämfört med 2014 medan förädlingsvärdet ökade med 4,8 procent. Byggverksamhet ökade utsläppen med 2 procent samtidigt som förädlingsvärdet ökade med nästan 10 procent. En förklaring till att förädlingsvärdet ökar snabbare än utsläppen är att biodrivmedel används i större utsträckning – en stor del av utsläppen kommer från transporter, arbetsmaskiner och arbetsfordon.

Utsläppen från transportindustrin (privatbilismen oräknad) minskade med 8,5 procent samtidigt som förädlingsvärdet steg med 3,1 procent. En förklaring är även här ett ökat inslag av biodrivmedel. Hushållen står av förklarliga skäl inte för något förädlingsvärde och deras utsläpp kommer huvudsakligen från biltransporter. Tidigare har utsläppen från privatbilism minskat tack vare bränslesnålare fordon, ökad användning av biodrivmedel och elmotorer. Ökad trafik gör dock att minskningen av utsläpp har avstannat.

Ekonomin går över lag bra, vilket inte minst gäller för branscher med relativt låga utsläpp men med höga förädlingsvärden. Samtliga sektorer uppvisar ökad effektivitet, men på sikt behöver utsläppen minska i absoluta termer – inte bara relativt förädlingsvärdet – för att Sverige och världen ska klara klimatmålet. Detsamma gäller för konsumtionens miljöpåverkan.

Detta pekade en rad miljöorganisationer på i en debattartikel i Aftonbladet (18 februari). “De svenska konsumtionsutsläppen är nästan dubbelt så stora som de territoriella utsläppen. 64 procent av svenskens utsläpp år 2013 skedde i andra länder och andelen ökar” enligt Svante Axelsson med flera. Att ekonomin går bra är förstås glädjande, men det gäller att förstå siffrorna för att de inte ska bli missvisande.

Att miljöräkenskaperna är uppbyggda med nationalräkenskaperna som förebild och att ekonomisk statistik och miljöstatistik redovisas i ett gemensamt system underlättar för analys av sambanden mellan ekonomi och miljöpåverkan. Vid en första anblick kan SCB:s nya kvartalsräkenskaper verka knastertorra, men en ökad förståelse för sambanden mellan miljömässig och ekonomisk utveckling är nödvändigt för en saklig debatt. SCB:s höjda ambitionsnivå och det signalvärde den har är mer än välkommen.

Kajsa Resare Sahlin och Markus Larsson, tankesmedjan Fores

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.