söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

En vecka in på året har London nått EU:s gränsvärden

Publicerad: 11 januari 2016, 05:00

Det tog bara en vecka för London att nå EUs årliga gränsvärden för luftföroreningar.

Ämnen i artikeln:

StorbritannienEuLuftföroreningar

I fredags kväll nådde Putney High Street i västra London den årliga gränsen för kvävedioxid (NO2). Det rapporterar tidningen The Guardian. Kvävedioxid är en giftig gas som släpps ut av dieselbilar och som knutits till andnings- och hjärtproblem hos människor.

Enligt EUs regler är gränsen för hur mycket NO2 som får finnas på en plats 200 mikrogram per kubikmeter luft, högst 18 gånger om året. I fredags var 19:onde gången som Putney High Street nådde dessa nivåer. Även Chelsea och Kensington väntades bryta mot reglerna senare under samma dygn, liksom Oxford Street, där mätstationen vid tillfället inte fungerade.

Det är femte året i rad som Storbritannien bryter mot EUs gränsvärden. Våren 2015 beordrade landets högsta domstol regeringen att ta fram en plan för hur man ska tackla de hälsoproblem som luftföroreningarna ger upphov till. Trots planen, som publicerades i december och som innehåller flera åtgärder, väntas större städer som London, Birmingham, Leeds, Liverpool, Cardiff och Edinburgh bryta mot gränsvärdena för NO2 under minst fem år framöver.

I Storbritannien beräknas skadliga partiklar och NO2 bidra till 60 000 för tidiga dödsfall varje år.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev