söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Endast 10 procent av bankerna är förberedda på klimatförändringarna

Publicerad: 27 september 2018, 11:29

Enligt en undersökning som den engelska riksbanken genomfört är det bara 10 procent av världens banker som har ett långsiktigt perspektiv på de risker som klimatförändringarna för med sig för finansmarknaden.


Det var efter att den engelska centralbankschefen Mark Carney i juni varnade för den destabiliserande effekt som klimatförändringarna kan få för finansmarknaden som bankens regleringsorgan, Prudential Regulatory Authority, PRA, beslöt att inleda en undersökning för att kartlägga bankernas hantering av klimatriskerna.

Enligt Carney var ett av problemen att bankernas riskanalyser var för kortsiktiga för att inkludera klimatrisker på ett seriöst sätt. I genomsnitt sträckte sig bankernas riskanalyser fyra år framåt.

Den färdiga undersökningen visar att 60 procent av bankerna, 90 procent av de som regleras av PRA, hanterade klimatförändringarna som en kortsiktig finansiell risk. Men bara 10 procent hade tagit ett mer långsiktigt, strategiskt grepp om risker kopplade till klimatet.

I undersökningen identifierar Bank of England två typer av risker relaterade till klimatförändringar: fysiska risker som extrema väderhändelser, samt risker till följd av politiska och teknologiska förändringar som kommer av att regeringar och internationella organ försöker hantera det växande klimathotet.

Resultatet av undersökningen har lett till att den engelska riksbanken nu ser över sina riktlinjer för hur banker och försäkringsbolag ska hantera risker kopplade till klimatförändringarna. De nya riktlinjerna kommer att fokusera på styrning, strategi och riskhantering kopplat till klimatrisker. Vissa investerare har uppmanat Bank of England att göra riktlinjerna obligatoriskt bindande. Det rapporterar Financial Times.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev