Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energiforskning: Kräftgång för Hatts ”historiska satsning”

Publicerad: 12 september 2012, 11:42

Energiminister Anna-Karin Hatt krävde nyligen ökade satsningar på svensk energiforskning för att lyckas med omställningen till ett ekologiskt hållbart energisystem. Nu visar det sig inte bli mycket till satsning.


Energiminister Anna-Karin Hatt krävde nyligen ökade satsningar på svensk energiforskning för att lyckas med omställningen till ett ekologiskt hållbart energisystem. Därefter backade regeringen och föreslog i den kommande budgeten en sänkning av stödet till energiforskningen. Nu vänder emellertid regeringen igen – och föreslår att ytterligare 250 miljoner läggs på energiforskningen 2013.

"Satsningen" blir nu istället att energiforskningen får lika mycket pengar de kommande åren som man har idag. Ändå väljer energiministern att kalla det en historisk satsning.
– Vi behöver satsa mer på forskning och utveckling av klimatsmart energiteknik. Det är därför som regeringen nu gör en historiskt stor satsning på att öka anslagen för energiforskningen, säger energiminister Anna-Karin Hatt till SR Ekot.

När Ekot frågar Hatt om det verkligen kan kallas en satsning med tanke på att det först är 2016 som energiforskningen kan sägas få mer pengar än vad den får idag svarar hon att det absolut handlar om en satsning.
– Det är klart att det är en satsning om man väljer att gå från tillfälliga satsningar till en permanent hög nivå och en nivå som vi väljer att höja framöver. Det ger planeringsförutsättningar och stabilitet för de som ska forska.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News