Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energikommissionen: 100 procent förnybar elproduktion år 2040

Publicerad: 9 januari 2017, 10:07

100 procent förnybar elproduktion år 2040, ett förlängt och utökat elcertifikatsystem och sänkt fastighetsskatt på vattenkraft. Det är några av nyheterna i Energikommissionens betänkande som i dag lämnades till regeringen.


På måndagen lämnade Energikommissionen över sitt betänkande ”Kraftsamling för framtidens energi” till energiminister Ibrahim Baylan (S). Betänkandet innehåller 12 förslag och 30 bedömningar och följer strikt den ramöverenskommelse om energipolitiken som slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna den 10 juni förra året.

I slutbetänkandet ligger målen kvar om att Sverige år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion och senast år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Målet om 100 procent förnybart är också villkorat med formuleringen ”Målet år 2040 är 100 procent förnybar elproduktion. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut.”

För att nå målet om 100 procent förnybart år 2040 föreslår Energikommissionen att elcertifikatsystemet förlängs och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till år 2030. Kommissionen föreslår också att anslutningsavgifterna till stamnätet för havsbaserad vindkraft slopas. Energikommissionen gör också bedömningen att den förnybara energin ska fortsätta byggas ut och att Sverige har unika förutsättningar för förnybar elproduktion. Energikommissionen tror också att Sverige kan bli en nettoexportör av elektricitet även på sikt.

Energikommissionen föreslår också att fastighetsskatten på vattenkraft sänks till den nivå som gäller för de flesta andra elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5 procent.
– Sverige har goda förutsättningar för att vara världsledande i omställningen till ett förnybart energisystem. Energikommissionens betänkande och slutsatser är dels viktiga för omställningen men också viktiga för att säkra stabil och prisvärd tillgång till el till hushåll och industri under omställningen, säger Ibrahim Baylan i en kommentar.

Läs ”Kraftsamling för framtidens energi”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.