Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energiministern svarar på kritiken från Energimyndigheten

Publicerad: 30 juni 2015, 13:41

Frågan gäller en utredning om det svenska energisystemet, som Energimyndigheten har pausat på grund av neddragna anslag.


I går skrev Miljöaktuellt om att Energimyndigheten tvingats pausa sin utredning om energisystemet efter år 2020, trots att arbetet nästan är färdigt och var tänkt att presenteras nu i sommar. Enligt generaldirektör Erik Brandsma beror detta på att Energimyndigheten fått minskade resurser i och med regeringens vårändringsbudget. Och eftersom utredningen sker på eget initiativ är det detta arbete som myndigheten sett sig tvungen att nu prioritera bort .

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har tidigare sagt till Miljöaktuellt att utredningen kommer vara till stor nytta för den parlamentariskt sammansatta Energikommissionen – som energiministern själv leder och som i slutet av nästa år ska presentera förslag på ny politik för den långsiktiga energiförsörjningen i Sverige fram till år 2050.

Men att utredningsarbetet nu är uppskjutet på obestämd tid är inget som i dagsläget får regeringen att agera annorlunda. I en kommentar till Miljöaktuellt säger Ibrahim Baylan:

– Energimyndigheten bestämmer själva över sin planering av arbetet med utredningen om energisystemet efter 2020. Energimyndigheten kommer att ha en viktig roll i att bistå Energikommissionen i dess arbete, bland annat med faktaunderlag och underlagsrapporter. Generaldirektör för Energimyndigheten, Erik Brandsma, är även inbjuden till Energikommissionens sammanträden tillsammans med generaldirektörerna för Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.