Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Energimyndigheten kör med grön IT

Publicerad: 28 augusti 2009, 04:30

Grön IT har inte mattats av. Hade det varit en fluga hade pratet slutat för länge sedan.


Nej, den gröna IT-trenden verkar hålla i sig. Det betyder att det finns stora pengar att spara.

Atea får sköta driften av Energimyndighetens och Energimarknadsinspektionens IT de närmaste tre åren. Uppdraget gäller drift, support och underhåll av de bägge myndigheternas IT-infrastruktur och verksamhetssystem, samt användarhjälp till de kring 300 anställda. Avtalets garanterade värde är ca 28 miljoner kronor under treårsperioden, myndigheten har möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare 3 år.

Ett område där Energimyndigheten är långt framme är, naturligt nog, energibesparing och grön IT. De var bland de första i landet med att virtualisera servermiljön med Vmware, och väljer genomgående energisnåla alternativ för pc-arbetsplatserna och letar ständigt nya kreativa sätt att hålla energiförbrukningen nere. Bland mycket annat diskuterar man nu om solenergin kan tas tillvara för att minska myndighetens elförbrukning i serverhallen.

– Vi jobbar genomgående med hög utvecklingstakt inom IT och vi ställer höga krav på våra samarbetspartners. Jag är glad att vi nu med detta avtal har en långsiktig bas för myndighetens förvaltning och utveckling av IT-infrastruktur och drift. Atea vann upphandlingen främst tack vare sin bredd och sin specialistkompetens inom vart och ett av våra teknikområden på plats i Eskilstuna och i Stockholm, säger Björn Lundkvist, IT-chef Energimyndigheten.

– Vi är glada att på nytt få Energimyndighetens förtroende i hård konkurrens. Det är verkligt spännande att få vara med om deras resa, uppdraget kräver att vi precis som Energimyndigheten ständigt måste ligga i framkant, inte minst inom grön it. Det utmanar och utvecklar oss också, säger Anders Myrbäck, regionchef Atea Sverige.

Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen har i takt med samhällsutvecklingen sett sitt uppdrag och sin verksamhet växa kraftigt den senaste tioårsperioden. Avregleringen av elmarknaden och den accelererande klimatfrågan är två av de frågor som starkt påverkat myndigheternas arbete. Parallellt med denna utveckling har myndigheternas IT-stöd ökat kraftigt i omfattning och komplexitet. Idag har Energimyndigheten 64 system i drift, varav 17 är egenutvecklande för verksamhetens olika specifika behov. En hel del projekt är också på gång, bland mycket annat lanserar myndigheten flera webbar som vänder sig till allmänheten, offentlig sektor och företag, de arbetar med att utveckla dokumenthanteringen och tar över all statistik på energiområdet från SCB.

Utöver drift och servicedesk innehåller avtalet uppdragskonsulter för driftnära tjänster. Denna del av upphandlingen ger Energimyndigheten möjlighet att beställa resurser för att bemanna projekt eller på annat sätt bistå myndigheten med kompetens inom området.

Beräkna din grönhet

Och det är tydligen inte bara pladder det där med grön IT. Atea har till och med en metod att bestämma hur energieffektiv din installation är. Den kallas Evidence grön it

Med denna analysmetod kartlägger man nuläget för hur miljöeffektivt ett företag är inom den interna IT-verksamheten. Utifrån resultatet avgör kunden var man vill börja sitt gröna IT-arbete.

Med analystjänsten utvärderar och klassificerar man hur företagets verksamhet har anpassat IT-miljön och användandet av IT-lösningarna ur ett miljöperspektiv. Med hjälp av standardiserade frågemallar går man igenom de sju områdena i bilden, allt från befintlig utrustning till rutiner och policys, för att hitta möjliga miljövinster.

Exempel på frågor som besvaras i analysen:

* Hur miljöeffektiva är organisationens stationära och bärbara datorer och skrivare?
* Vilken miljöeffekt och energibesparing ger miljömedvetet val av utrustning?
* Vilken konsolideringspotential finns det inom server och lagring inom företaget?
* Hur hanteras uttjänt utrustning på bästa sätt?
* Hur kan IT-teknik nyttjas för effektivare möten och distansarbete?
* Vilka beteendeförändringar kan införas i företaget för att öka miljöeffektiviteten?

Kartläggningen visar hur företaget kan möta de egna målen och hur dessa överensstämmer med miljöstrategin. Resultatet kan sedan användas som grund för att sätta nya mål och välja vilka satsningsområden som bör prioriteras för att IT-verksamhetens miljöinriktning skall matcha företagets miljömål.

Med en uppföljningsanalys baserad på tidigare resultat kan företaget sedan värdera effekterna av genomförda förändringar och eventuellt initiera ytterligare åtgärder.

Läs mer om grön IT: www.atea.se/default.asp?P=6447

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.