lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energimyndigheten pressar serverhallens elförbrukning

Publicerad: 19 april 2011, 11:29

Trots fördubblat antal system i datorhallen minskar elkostnaderna. Med hjälp av likström, långt driven virtualisering, bladservrar och solceller har Energimyndigheten på fyra år pressat elförbrukningen i sin serverhall med närmare 45 procent.


Björn Lundkvist har örnkoll på elförbrukning och energieffektivitet i datorhallen. Inte bara för att han jobbar på Energimyndigheten. I mer än fem år har han som it-chef metodiskt arbetat med att pressa ner elkostnaderna i myndighetens egen serverhall med hjälp av såväl konventionella som okonventionella metoder.

Nyligen fick han priset Årets gröna innovatör av datorhallsleverantören Coromatic för sina energieffektiviseringsåtgärder.

De senaste fyra åren har Björn Lundkvist pressat ner elförbrukningen i Energimyndighetens serverhall med nästan 45 procent – trots att antalet system och servrar ökat kraftigt.

– I dag är vi uppe i över hundra enskilda system och cirka 400 interna användare. Vi har också haft en väldigt stor tillväxt på servrar, berättar Björn Lundkvist, när CS besöker myndighetens strömsnåla datorhall i Eskilstuna.

2007 förbrukade hallen drygt 177 000 kilowattimmar. När det var dags att summera ”el-året” 2010 var förbrukningen slimmad till strax under 100 000 kilowattimmar.

Den enskilt vikigaste åtgärden för att pressa elkostnaderna är att virtualisera serverdriften, enligt Björn Lundkvist.

– Det är den åtgärd som ger mest. I dag har vi drivit det här väldigt långt och i vissa fall virtualiserat även sådant som leverantörerna avrått ifrån. Det ger stora energibesparingar, säger han.

I dag har Energimyndigheten minskat ner antalet fysiska servrar till ett tjugotal. Men i de tjugo servrarna körs uppemot 300 virtuella servrar, inklusive alla utvecklings- och testmiljöer.

Nästa steg i elstryparfesten blev att flytta över de kvarvarande fysiska servrarna till bladservrar.

– Det gav i sig själv en besparing på 30 procent, betydligt mer än jag väntat mig, säger han.

Besparingen ligger i att man minskar antalet fläktar och nätaggregat, som i sig själva är stora energibovar, enligt Björn Lundkvist. I en vanlig server finns i allmänhet två nätaggregat. Men i den bladserverlösning som Energimyndigheten har i dag delar 14 serverkort på fyra nätaggregat.

Nätaggregaten stod i centrum även för Björn Lundkvists nästa sparåtgärd. Aggregatens uppgift är att i ett första steg göra om 230 volts växelström från elnätet till likström och i nästa steg transfomera strömstyrkan till de lägre volttal som används i servrarna.

I båda dessa omvandlingssteg blir det energiförluster i form av värme som man måste tillsätta ytterligare energi för att kyla bort.

För att minska dessa energiförluster började Energimyndigheten mata in likström direkt i nätaggregaten. Datorhallen har numer en egen transformator som gör om växelströmmen från elnätet till likström på ett betydligt mer energieffektivt sätt än de små nätaggregaten i servrarna.

– Det går hur bra som helst. I dagsläget sparar vi cirka tio procent på det här. Men besparingen kan öka till 15–20 procent med speciella nätaggregat som är optimerade för likström från början, säger Björn Lundkvist.

Men likströmsoffensiven föregicks av en hel del diskussioner med skeptiskt inställda leverantörer, tillägger han.

– Men IBM har ställt upp bra på det här och även Cisco har sagt okej, säger Björn Lundkvist.

Just nu trimmar Björn Lundkvist in en 20 kilowatts solcellsanläggning på Energimyndighetens tak. Den ska bidra till datorhallens elförsörjning.

Planen är att på sikt komplettera solcellerna med en batteripool som kan lagra överskottsel.

– Vi har investerat omkring en miljon kronor i anläggningen. Kostnaden på solceller sjunker med runt 20 procent per år, säger han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev