Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energimyndigheten: Vi planerar för en avveckling av kärnkraften

Publicerad: 13 september 2013, 07:15

Enligt Energimyndighetens generaldirektör är det osannolikt att alla Sveriges tio reaktorer ersätts med nya.


I en intervju i Veckans Affärer berättar Energimyndighetens generadirektör Erik Brandsmaa att han ser kärnkraften som ett stort X i den svenska energiekvationen.
– Ett kärnkraftsblock kostar 60-70 miljarder, säger han med anledning av att Vattenfall ansökt om att få bygga ny kärnkraft i Sverige.

Enligt Brandsmaa är det osannolikt att Sveriges tio reaktorer kommer att ersättas med nya. Därför måste Energimyndigheten planera för en avveckling. En sådan avveckling skulle enligt VA kunna kmma mellan 2025 och 2045.
– Vi kan ju inte låta slumpen avgöra. Vi måste fatta medvetna val och ha alla möjligheter öppna, säger Erik Brandsmaa till tidningen.

I utredningen "Hållbart energisystem" som energimyndigheten startat på eget initiativ tittar man på tiden efter 2020. Energimyndigheten konstaterar att en del av ersättningen till kärnkraften redan är klar genom de gröna elcertifikaten där leverantörerna tvingas ha en viss, ökande andel förnybar el i sin mix. Den förnybara elen kan produceras själv eller köpas. Dessutom konstaterar man att det finns en planeringsram för 30 TWh vindkraft till 2020, vilket enligt VA motsvarar ungefär fem reaktorer.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.