Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Energimyndighetens nye GD: ”Sverige kan bli Europas gröna batteri”

Publicerad: 4 juli 2012, 09:27

Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör, efterlyser ett europeiskt perspektiv på energidebatten.


Erik Brandsma, som i mars utsågs till ny generaldirektör för Energimyndigheten, frågades under onsdagen ut på seminariet Energi – med sikte på 2050. Han fick då bland annat redogöra för vad de stora frågorna blir framöver på energiområdet.

– Det är lite oroväckande att diskussionerna i den Europeiska unionen har en tydlig nationell prägel. För ska man prata om hållbara energisystem, då måste man ha ett europeiskt perspektiv och inte tänka Sverige utan tänka EU.

Har man ett sådant perspektiv, menade Brandsma, kan länderna i Norden spela en avgörande roll.

– Pratar man tillgång till energi måste man också prata lagring och distrubution. Jag ser stora möjligheter i Europa att bygga vindkraft där det finns vind, solkraft där det finns sol etcetera och sedan transportera energin dit där den behövs. I Sverige, Norge och i Norden skulle vi kunna fungera som ett grönt batteri för Europa. Vi har den möjligheten och vi har den kapaciteten.

Största utmaningen framöver på energiområdet är enligt den nye generaldirektören transportsektorn och den elintensiva industrin där det handlar om att få till "ett paket av lösningar".

Brandsma fick under seminariet även kommentera hur han ser på kärnkraftens roll i Sverige.

– Som jag ser det i Sverige så har vi, sett till CO2-utsläpp, en väldigt bra startposition i och med att vi har vattenkraft och kärnkraft. Men när man pratar om ett hållbart energisystem ur mitt perspektiv då är det inte kärnkraft som är en del av det. Däremot kommer vi behöva kärnkraften under många år framöver, av den anledningen att vi måste ha konkurrenskraftiga förutsättningar för industrin och vi måste ha tillgång till stabil baskraft tills vi har tillräcklig kapacitet med andra energikällor, med annan infrastruktur och med andra system att ta över precis de två aspekterna. Och när vi lyckas med det ser jag kärnkraft som en överbryggande teknologi.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.