Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Engångsgrillen är en miljöskurk

Publicerad: 31 maj 2011, 08:56

Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län har tröttnat. Nu går man ut och uppmanar allmänheten att inte använda engångsgrillar som förutom att vara miljöfarlig har flera andra nackdelar.


Varje år säljs mellan en och en och en halv miljon engångsgrillar i Sverige. De flesta hamnar i hushållssoporna, i en utomhuspapperskorg eller rent av i naturen när de är färdiganvända. Få återvinns och förpackningsansvaret omfattar inte själva grillen, bara dess emballage.
Engångsgrillarna är enligt stiftelsen dåligt konstruerade ur ett återvinningsperspektiv och förpackningen saknar instruktioner om vilka delar som kan återvinnas och vad som ska slängas.

Riskerna är främst
att kolet innehåller tändvätska som är giftig och bryts ned långsamt. Aluminiumformen som kolen ligger i återvinns sällan.
– De flesta ställer sin grill invid soptunnan eller slänger bara allt rätt ner bland hushållssoporna , säger Lasse Westling, tillsynsman och biolog på Skärgårdsstiftelsen, som berättar att grillen måste tas isär för att återvinnas och att ansvaret ligger helt hos konsumenten själv.

Förutom att vara en miljöfara vållar engångsgrillarna Skärgårdsstiftelsen andra bekymmer.
– För oss på Skärgårdsstiftelsen är grillen också ett arbetsmiljöproblem, säger Lars Westling.
Bland personalen som sköter sophanteringen i skärgården är engångsgrillar den största enskilda skadeorsaken. Skärskador på armar och rygg från de vassa grillgallren är vanliga.
Slarvig hantering orsakar dessutom ofta bränder i till exempel sopbodar, enligt Skärgårdsstiftelsen som rekommenderar alla att i stället använda bärbara grillar i sommar ”som både ger bättre grillresultat och är snällare mot miljön”.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.