Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Engelsmännen kanske inte ljög ändå?

Publicerad: 10 augusti 2010, 04:30

Turerna kring FNs klimatpanel har varit många. Allt började när ett brittiskt universitet undanhöll data.


Det blev ett ramaskri när klimatskeptiker 2009 påstod att de inte kunnat få ut klimatdata från den brittiska informationsleverantören till FNs klimatpanel IPCC, nämligen klimatenheten CRU vid University of East Anglia (UEA). Universitetet försökte till och med underlåta att publicera data trots att de uppmanats därtill enligt Freedom of Information-lagen, den brittiska offentlighetsprincipen. Det hela blev uppenbart när en hacker stal cirka 1000 e-brev från universitets mailsystem och cirka 2000 dokument, i allt cirka 160 megabyte information, och publicerade detta.

Skeptikerna hävdade att breven innehöll komprometterande bevis för att universitetet medvetet skulle förfalska och undanhålla information om klimatet, men i dagarna har universitetets egen undersökningskomission, kallad Independent Climate Change Email Review, avlämnat sin rapport i fallet.

Man säger sig inte ha funnit några bevis för att de rapporter som CRU lämnat till FNs klimatpanel IPCC skulle vara falska. Man anser sig inte heller kunna finna bevis för att CRU medvetet undanhållit känslig information, men, ett stort men, man konstaterar att forskarna regelmässigt ”undvikit att visa lämplig öppenhet”, särskilt när det handlat om att lämna ut data enligt offentlighetsprincipen.

Ytterligare två kommittéer har undersökt anklagelserna och avlämnat sina rapporter. En av rapporterna berättar att CRU egentligen inte har kunnat hemlighålla någonting eftersom det temperaturdata man baserar sina resultat på finns fritt tillgängligt för alla att ladda ned från väderstationerna man använt sig av. Programvaran som behövdes för att behandla detta data tog mindre än två dagar att skriva. Sålunda kan vem som helst verifiera CRUs rapporter. Kommittén kunde inte heller anse att det skulle vara problem att hitta datat i fråga. Man anser att alla som var kompetenta nog att analysera sagda data också skulle veta var man kunde finna det. Det enda universitetet kan anklagas för att inte lämna ut har varit klimatdata från årsringar i träd, som man själv samlat in.

En talesman för universitet hoppas att denna rapport slutligen ska vederlägga alla anklagelser och att de som ankagats för oegentligheter har fått sina namn rentvådda. De anställda har dock tillhållits att följa de brittiska offentlighetsprinciperna i fortsättningen.

Undertecknad gissar att det här inte räcker för skeptikerna. Det kommer att bli flera upprörda tidningsartiklar, särskilt som det material som hackaren publicerade bara utgör cirka 0,3 % av allt tillgängligt material på den server det stals ifrån. Ingen kommission har kunnat titta i resten av materialet eftersom det beslagtagits av polisen, som undersöker själva datastölden.

http://t360.idg.se/2.8229/1.289994/vagrade-lamna-ut-klimatdata-till-skeptiker
http://teknik360.idg.se/2.8229/1.286889/fns-klimatpanel-medger-himalayamiss

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev