Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

England vinner matchen om rapportering av koldioxidutsläpp

Publicerad: 6 juli 2018, 11:22

Sverige må ha goda chanser inför morgondagens slutspelsmatch mot England. Men när spelarna kliver in på planen har England redan vunnit ett annat slag: matchen om vilket VM-land som är bäst på att få sina företag att redovisa koldioxidutsläpp.


Medan England tar hem den prestigefyllda segern i Carbon World Cup hamnar Sverige på en fjärdeplats efter tvåan Island och trean Portugal. Detta enligt analysföretaget Engaged Tracking som har gjort en rankning över alla länder som deltar i fotbolls-VM efter hur stor andel av landets noterade bolag som redovisar sina koldioxidutsläpp.

Undersökningen tittar på bolag med ett marknadsvärde över 60 miljoner GBP, knappt 700 miljoner SEK. Siffrorna har justerats efter legal och makroekonomisk status så att samtliga länder ska ha haft en ärlig chans att vinna, oavsett hur stora de är eller vilka industrier som är vanligast.
– Jag väntade mig att England skulle prestera bra men kanske inte hamna på förstaplats. Jag tror att förstaplatsen är ett resultat av väldigt goda insatser över en lång tid av den brittiska regeringen och landets miljöorganisationer, framför allt CDP. Storbritannien hade faktiskt en så pass bra redovisningskultur redan 2013, att det obligatoriska kravet på att redovisa koldioxidutsläpp för noterade bolag som infördes i slutet av 2013 hade väldigt lite påverkan på den övergripande redovisningsgraden, säger Jonathan Harris, chefsanalytiker på Engaged Tracking, till Aktuell Hållbarhet.

I Sverige finns det emellertid inga obligatoriska generella krav för företag att redovisa nivåer av utsläpp i sin hållbarhetsrapportering. Vid årsskiftet infördes lagen om obligatorisk hållbarhetsredovisning som berör drygt 1 600 företag, men i denna finns inte något generellt krav på sifferupplysningar kring utsläpp av växthusgaser.
– Sveriges fjärdeplats, jämfört med Englands förstaplats i vår Carbon World Cup-rankning, visar att svenska bolag är bra på att redovisa koldioxidutsläpp men kan bli bättre. Med nya krav på redovisning som inom närtid ser ut att vara på gång i Sverige finns det anledning att vänta sig att ännu fler svenska företag snart kommer redovisa sina utsläpp av växthusgaser och deras exponering mot klimatrelaterade risker, säger Jonathan Harris.

Jonathan Harris syftar då på att regeringen har sagt att Sverige ska ligga i frontlinjen kring implementeringen av Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD, riktlinjer för rapportering av klimatrelaterade risker. Detta framgick bland annat tydligt i färdplanen för det Fransk-Svenska partnerskapet för grön tillväxt som kom i höstas. Än så länge har regeringen emellertid inte aviserat något kommande lagkrav kring obligatorisk redovisning av växthusgasutsläpp. Men Jonathan Harris säger att många svenskar som Engaged Tracking har pratat med förväntar sig att något kommer aviseras runt slutet av sommaren.
– Ingen vet exakt vad som kommer aviseras, det kan vara mer eller mindre stringent än TCFD, men det antas vara på gång, säger han.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.