Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Enkät: Bör Sverige avveckla kärnkraften?

Publicerad: 6 juli 2011, 20:53

PÅ onsdagen var det Folkpartiets dag i Almedalen. Partiet är de främsta kärnkraftsförespråkaren i regeringen och Miljöaktuellt passade på att fråga några Almedalsbesökare vad de tyckte.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Staffan Gullsby, utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg.

Bör Sverige följa Tysklands exempel och avveckla kärnkraften?
- Innan jag svarar vill jag understryka att jag gör det som privatperson. Och jag tycker inte vi ska följa Tysklands exempel, eftersom jag tror på kärnkraften som idé och att det är det bästa alternativ som finns för tillfället. Däremot tycker jag att det är viktigt att ändå satsas på en ytbyggnad av nya, förnybara energikällor om vi ska klara nya utmaningar och ökade behov, som till exempel elbilar medför. Därför tro jag inte att vi klarar av ett totalstopp av kärnkraften nu, men på sikt ser jag däremot gärna att kärnkraften försvinner.

Emma Söderberg Majanen, vice ordförande Liberala Ungdomsförbundet Stockholms-distrikt.

Bör Sverige följa Tysklands exempel och avveckla kärnkraften?
- Nej, och det främst av säkerhetspolitiska skäl. Att slopa kärnkraften skulle innebära stora risker, eftersom vi skulle bli beroende av rysk olja och gas, vilket skulle göra det möjligt för Ryssland att sätta press på oss på samma sätt som man gör med Ukraina. Däremot tycker jag att man ska satsa på förnybara energikällor också.

Katarina Jacobsson, processtödjare Länstyrelsen Värmland.

Bör Sverige följa Tysklands exempel och avveckla kärnkraften?
- Ja, en avveckling är nödvändigt för för att det ska bli fart på att utveckla alternativen, de förnybara energikällorna. Effekten av ett sådant beslut skulle bli att man sätter press på sig själv att verkligen ta tag i problemet.

Paloma Blanco, student.

Bör Sverige följa Tysklands exempel och avveckla kärnkraften?
- Ja, definitivt. Det finns så mycket bra alternativ som kan lyftas fram och ett beslut om avveckling skulle göra att det sker snabbare.

Jimmy Svensson, frilansare inom TV-produktion.

Bör Sverige följa Tysklands exempel och avveckla kärnkraften?
– Ja, det är egentligt otroligt att vi använder kärnkraft, eftersom det finns så stora risker. Det är en stor chansning, och om det går dåligt så kan det gå väldigt, väldigt illa. Men vi måste också se till att det kommer fram bra alternativ, och jag tror att ett beslut om avveckling skulle skynda på.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.