Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Enkät: Vad säger politikerna om nettodebiteringssystem för solel?

Publicerad: 28 september 2014, 03:40

Det råder vitt skilda meningar om hur solel ska hanteras.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgLise Nordin

I slutet av juni gjorde finansminister  Anders Borg (M) klart att något nettodebiteringssystem aldrig blir aktuellt i Sverige, det är helt enkelt olagligt.

El som tas ut från elnätet kan inte kvittas rakt av mot el som matas in på elnätet eftersom det strider mot mervärdesskattedirektivet och därmed mot EU-rätten, det förklarade han i en interpellationsdebatt i riksdagen i somras:

– Att uppmana Sveriges regering att lägga fram förslag som uppenbart strider mot EU-rätten är märkligt. Det tror jag inte att någon regering oavsett sammansättning och partifärg kommer att komma i närheten av att försöka eftersom konsekvenserna av denna typ av felaktiga system blir dels att de är olagliga, dels att man riskerar att de leder till återbetalningskrav. Något nettodebiteringssystem kommer vi inte att få i Sverige, oavsett den spännande valrörelsens utgång, sade Anders Borg.

Oppositionspartiernas energipolitiska talespersoner låter annorlunda:

Jennie Nilsson (S):
– Vi är positiva till ett system med nettodebitering. Sen har det visat sig vara inte helt okomplicerat, inte minst eftersom det måste godkännas av EU. Nu sitter inte vi på departementen, vi har alltså ingen tillgång till information om hur regeringen har kommit fram till sina avväganden. Vi behöver titta på det här innan vi landar i ett exakt förslag, men vi har ingen ambition att lägga frågan i långbänk.

Lise Nordin (MP):
– Solenergi har stor potential och är en pusselbit för att nå målet om 100 procent förnybar energi. För att ta tillvara möjligheterna med solenergi bör Sverige, som sex andra EU-länder redan gjort, införa nettodebitering. Att på det sättet tillåta att hushåll med solceller på sitt tak får sälja överskottet ut på elnätet ökar lönsamheten. Vi vill också höja anslagen till solcellsstödet så att fler som vill satsa får stöd.

Kent Persson (V):
– Vi vill se ett mål för utbyggnad av solenergi med nio TWh, fem för solel och fyra för solvärme. För att underlätta satsningen vill vi också införa nettodebitering för småskalig utbyggd solenergi.

Fotnot: I våras föreslog regeringen införandet av en skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. När det därefter framkom att EU-kommissionen sannolikt inte godkänner delar av förslaget har regeringen behövt justera det, varför det nya systemet kan införas först i januari nästa år, tre månader efter riksdagsvalet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Anders BorgLise Nordin

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.