tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Enkelt att minska elkostnaderna – men många missar knepet

Publicerad: 22 januari 2009, 07:29

Att byta till billigare el är inte en självklarhet. Drygt en tredjedel av de svenska hushållen kör fortfarande med de dyraste alternativen.


Boven i dramat kallas ”tillsvidareavtal” och är det avtal man som konsument får av sitt elbolag om man inte valt något annat alternativ, rapporterar di.se.

I stort sätt blir det alltid billigare av att välja exempelvis ”rörligt pris” eller att binda priset på en viss tid. Över tid är alltid tillsvidareavtal dyrast, enligt Energimarknadsinspektionen.

De svenska hushållen blir dock bättre på att se över sina energikostnader. För ett år sedan hade 45 procent den dyraste avtalsformen. I november förra året hade siffran sjunkit till 35 procent.

Det näst vanligaste alternativet var rörligt pris, vilket 22 procent av hushållen valt. Därefter följer bundet i tre år (18 procent), bundet upp till ett år (15 procent) och bundet 1-2 år (3 procent).

Att det finns mycket pengar att spara råder det inga tvivel om.

– Även små förbrukare, alltså de som bor i lägenhet, kan tjäna 500-800 kronor per år på att byta elavtal. Så det kan visst löna sig. Och det är en missuppfattning att det skulle vara svårt att byta, säger Tommy Johansson på Energimarknadsinspektionen till di.se.

Jämföra elavtal kan göras på exempelvis elpriskollen.se (som drivs av Energimarknadsinspektionen), compricer.se, pricerunner.se eller elskling.se.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev