måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Enklare för män att få flextid

Publicerad: 13 augusti 2013, 09:28

Män som ansöker om att få flextid har större chans att få ja än kvinnor. Men orsaken spelar också roll – att utveckla karriären väger tyngre än att ta hand om barn i chefens ögon.


Forskare vid Yale, Harvard och universitetet i Austin testade att ställa chefer i USA inför frågan om en anställd skulle beviljas flextid. De anställda hade olika befattningar, både inom hög- och lågstatusjobb. De hade också olika orsaker att ansöka om flexibel arbetstid. Vissa sade sig behöva tid att ta hand om sina barn, andra skulle gå kurser för att sätta fart på karriären.

Det visade sig att männen i gruppen hade betydligt större chans än kvinnorna, framförallt de som ansökte för att ta sig vidare i karriären.
Kvinnor hade svårare att få igenom sin förfrågan, oavsett om de arbetade i hög- eller lågstatusjobb och oavsett om orsaken uppgavs vara familjen eller karriären.

Män i lågstatusyrken hade extra lätt att få ja till flextid av familjeskäl, lättare än både kvinnor på liknande positioner och män med högstatusjobb.
– De anställda som behöver flexibla scheman mest, kvinnor i lågstatusyrken med barn att ta hand om, hör till de som har svårast att få cheferna att gå dem till mötes, säger Yale-forskaren Victoria Brescoll i ett uttalande.

Resultatet av undersökningen stämde inte överens med vad de anställda hade väntat sig. Till exempel hade kvinnor på höga positioner räknat med goda chanser att ändra sitt schema för att komma vidare i karriären, medan män på motsvarande positioner inte trodde att de skulle få sin vilja igenom.
Sammantaget underskattade dock både män och kvinnor möjligheterna att få arbeta med ett flexibelt schema.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev