Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Enklare insamling räddar producentansvaret”

Publicerad: 9 Mars 2016, 07:59

Foto: Riksdagen

DEBATT/REPLIK Därför vill vi att kommunerna ska få ansvar för all insamling, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, och Maria Strömkvist (S), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.


Johan Hultberg (M) och Gunilla Nordgren (M) vill inte ändra det system vi har för insamling av förpackningar och tidningar (Miljöaktuellt 8/3). Detta trots att deras partikamrater i kommunerna, till exempel Bo Frank, kommunstyrelsens ordförande i Johan Hultbergs hemkommun Växjö, eller Peter Danielsson och Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg respektive Ängelholm i Gunilla Nordgrens hemlän Skåne, krävt förändring.

Johan Hultberg och Gunilla Nordgren skriver att det ska vara enkelt att göra rätt. Är det det i dag? Hur många svenskar vet att visst plastavfall ska köras till kommunens återvinningsanläggning och visst ska läggas i insamlingslådor på speciella platser? Ett trasigt dricksglas till kommunen, en tom glasburk som det varit lingonsylt i till förpackningsinsamlingen.

Och var ska man slänga en värmeljusbehållare så den blir återvunnen? Tidigare var det förpackningsinsamlingen men numera är det kommunen eftersom definitionen på förpackning ändrats.

Det är inte enkelt, Johan och Gunilla. Det är extremt krångligt.

Vi vill göra det enklare genom att kommunerna får ansvar för all insamling. Då kan man slippa köra iväg någonstans eftersom kommunen kan ordna insamling vid den egna bostaden.

Vi är överens med Johan Hultberg och Gunilla Nordgren att producentansvaret är grunden till systemet och oerhört viktigt. Men till skillnad från dem är vi oroliga för utvecklingen i dag.

Producentansvaret urholkas! Bara en tredjedel av förpackningarna blir föremål för producentansvar. En tredjedel går i hushållssoporna och en tredjedel samlas in av bostadsrättsföreningar och kommuner som vill gå före. Det innebär att dessa betalar för insamling och återvinning som producenterna borde stått för.

I vårt förslag stärks producentansvaret genom att producenterna får betala för all insamling och återvinning. Det stärker den svenska välfärden, och kommuner, medborgare och bostadsrättsföreningar behöver inte betala dubbelt genom både soptaxa och kostnaden för återvinning när de köper förpackningarna.

Johan Hultberg och Gunilla Nordgren lever i en svunnen tid. Vi är inte i täten längre. Vi är omsprungna av andra länder som är bättre på att återvinna än vi är.

Vi vill att Sverige ska återta ledningen. Nu är det dags att ta nästa steg. För ett resurseffektivare, konkurrenskraftigare samhälle som förenklar vardagen för människor som vill vara med och ta sitt miljöansvar.

Om vi kan sopsortera mer minskar vi trycket på avfallstaxan och ökar kommunens möjlighet att säkra den svenska modellen för en stark välfärd i skola och omsorg. Därför vill vi lägga över insamling på kommunerna.

Matilda Ernkrans (S) ordförande miljö- och jordbruksutskottet
 Maria Strömkvist (S) ledamot miljö- och jordbruksutskottet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.