Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Enklare” regler gjorde att handläggningstiderna fördubblades

Publicerad: 21 december 2010, 13:32

De nya ”enklare” reglerna som skulle gynna vindkraftsutvecklingen har snarast förvärrat byråkratin. Det slår Energimyndigheten fast i en ny rapport. Nu vill myndigheten att reglerna ses över.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindkraft

Det var de 1 januari 2009 som nya "genrösa" och "enklare" regler fastslogs för vindkraftsutbyggnad. Handlingstiderna skulle förkortas och det skulle bli enklare för vindkraftsentreprenörerna.

De nya reglerna skulle göra att vindprojekt bara måste prövas mot miljöbalken – och inte nödvändigtvis mot plan- och bygglagen. Mindre byråkrati skulle ga vindkraftsutbyggnaden ett uppsving.

Detta uppsving har emellertid uteblivit, konstaterar Energimyndigheten nu i en färsk rapport som Riksdag & Departement tagit del av. Riksdag & Departement berättar att de nya reglerna nligt Energimyndigheten, som hört företrädare i branschen och olika myndigheter, både är ineffektiva och rättsosäkra. Man konstaterar också att tillståndsprocessen snarast försvårats och att handläggningstiderna förlängts. R&D berättar till exempel att handläggningstiderna fördubblats i Skåne län sedan de nya "enklare" reglerna infördes.

Enerigmyndigheten kritiserar också det faktum att kommunernas beslut inte går att överklaga. Dessutom konstaterar man att var femte kommun fört fram krav på ekonomisk kompensation för att godkänna etableringen av ett vindkraftverk – ett slags ekonomisk utpressning, enligt R&D.

Riksdag & Departement berättar att Energimyndigheten nu vill ha en översyn och juridisk analys över de nuvarande formuleringarna i miljöbalkens 16 kapitel och fjärde paragraf som man misstänker kan strida mot det underliggande syftet med lagen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.