måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Envis varg trotsar Naturvårdsverket

Publicerad: 26 januari 2012, 09:10

Värdefull vargtik återvänder hem efter varje flytt. Nu vill Rovdjursföreningen låta vargar etablera sig i renskötselområden.

Ämnen i artikeln:

VargNaturvårdsverket

Vargtiken har gener från Finland och Ryssland och anses värdefull för den svenska vargstammen. Hittills har hon sövts och flyttats två gånger från renbetesområden i norra Dalarna, men hela tiden återvänt. Nu överväger Naturvårdsverket att flytta henne en tredje gång, uppger Ekot.

Planerna får kritik av Rovdjursföreningen.
– Det är en levande varelse som utsätts för stark påfrestning. Fungerar inte det här måste man ge upp och tänka i andra termer, säger generalsekreterare Ann Dahlerus till Ekot.

Naturvårdsverkets projektledare Helene Lindahl Vik medger att en tredje flytt inte är idealisk.
– Som vi ser det finns det ju inga riktigt bra lösningar här för det här problemet utan vi försöker hitta den minst dåliga lösningen med övergripande syfte att det ska vara bra för vargens genetik, säger hon till Ekot.
De sämre alternativen skulle enligt henne vara att låta tiken vara i fred i området hon har återvänt till och skyddsjakt.

Rovdjursföreningen anser att vargflytt generellt fungerar dåligt. Alternativet är enligt föreningen att låta vargar etablera sig i renskötselområden, men det är politiskt mycket känsligt.
– Om det visar sig att det inte fungerar att flytta vargar måste man ju fråga sig hur den svenska vargstammen ska få genetisk kontakt med vargar österut. Och såvitt vi kan se är det enda att börja tänka i termer av att vi måste ha vargetableringar i renskötselområdet. Det är ett mycket stort område, 54 procent av landets yta. Man måste börja våga jobba med sådana tänkbara lösningar, säger Ann Dahlerus till Ekot.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev