Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 22 Februari 2011, 07:22
Energibolaget Eon lägger ut datacenter, infrastruktur och pc-arbetsplatser i april. Ett dubbelt outsourcingkontrakt ska sänka kostnaderna och ge mer pengar till smarta nät.
Den 1 april blir det upp till bevis för HP och Deutsche Telecoms tjänstebolag T-Systems. Då sker överlämningen av datacenter, it-infrastruktur och hantering av 5 500 arbetsplatser på energibolaget Eon i Sverige. HP blir även systemintegratör som ser till att andra leverantörer klarar sina åtaganden.
I slutet av förra året tecknade Eon ett globalt outsourcingavtal med HP och T-Systems. Affären är globalt värderad till tio miljarder där företaget lägger ut drift och infrastruktur. I Sverige påverkas 5 500 arbetsplatser, samt datacenter för den svenska verksamheten och ett antal it-anställda.
– Vi kan effektivisera och spara genom att samordna infrastrukturen. Andra delar av it-verksamheten behålls i egen regi, med fokus på kostnadskontroll, säger Mikael Sköldebrink, kommunikationsansvarig på Eon IT Sverige.
Tanken är att tjänsteleveranserna ska ge minst lika stort värde som om företaget genomförde dem i egen regi, säger Mikael Sköldebrink. Flytten ska även avlasta it-avdelningen så att den slipper jobba med drift och underhåll och inrikta sig på framtidsinriktade projekt.
Exempel på sådan affärsutveckling är smarta elnät och smart boende, system som alltså medför att energi kan distribueras och användas på bättre sätt.
– Vid utvecklingen av smarta elnät spelar it-system en stor roll. Likadant är det med smart boende, där moderna it-system får en viktig funktion på olika sätt i hemmen, ihop med individuella energilösningar, säger han.
Eftersom hela it-avdelningen är globalt organiserad, med den centrala ledningen i Tyskland, blir den lokala påverkan mindre på personalsidan. Betydligt fler anställda berörs i Tyskland, Storbritannien och Ungern.
I Sverige ska 24 it-anställda flytta till HP och 9 erbjuds att börja på T-Systems. Ett skäl till att Sverige påverkas så lite är att effektiviseringsarbetet har kommit längre här.
– Därför diskuteras för närvarande inga andra förändringar av den svenska it-verksamheten, säger Mikael Sköldebrink.
Martin Wallström