Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eon: Så sänker vi utsläppen och tryggar energiförsörjningen samtidigt

Publicerad: 24 september 2013, 11:50

Eon:s vice vd Anders Olsson har några förslag på hur vi kan lösa klimatproblemen.


Det är i en debattartikel i Ny Teknik som Eon:s vice vd Anders Olsson föreslår att vi ska härma systemet med elcertifikat och införa det för fordonsbränslen. Det skulle enligt Olsson minska utsläppen kraftigt samtidigt som vi säkrar energiförsörjningen.
-Transportsektorn står i dag för cirka en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att det finns möjlighet att snabbt och med rimliga insatser göra stor nytta för klimatet. Och det genom att utforma ett marknadsbaserat stödsystem för miljöfordon och förnybara drivmedel, skriver han.

Anders Olsson tror att Sverige har stora möjligheter till att bli ett föregångsland gällande fossiloberoende bilar.
-För närvarande pågår en övergripande utredning om miljöbilspolitiken. Att regeringen valt att inte avvakta en lång utredningsprocess utan redan nu tar ytterligare steg framåt är värdefullt för alla aktörer som står inför beslut att fortsätta investera. En tänkbar åtgärd är att kvotpliktsystemet utvecklas till ett system med klimatcertifikat för transportsektorn, likt elcertifikatssystemet för elmarknaden. Detta innebär ett system med säljbara certifikat där varje producent av förnybart bränsle ges certifikat motsvarande bränslets klimatfördel, skriver han.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.