tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EPA medger att nya reglar försämrar luften och ökar utsläppen av metangas

Publicerad: 12 september 2018, 10:08

Foto: Forest Guardians/Wikimedia Commons

USA:s miljömyndighet EPA vill lätta upp de regler som infördes av Obama-administrationen för att förhindra metanläckor. Samtidigt medger myndigheten att detta kommer att leda till försämrad luft och ökade utsläpp av växthusgaser.


Förslaget till regeländringar är ett steg i Trump-administrationens ansträngningar för att rulla tillbaka de lagar som Obama-regeringen införde för att bekämpa klimatförändringarna genom att reducera utsläppen från olje- och gassektorn.

2016 införde Obama nya och hårdare regler som tvingade företag inom olja och gas att bli bättre på att lokalisera och upptäcka läckor av metangas. Nu vill EPA lätta upp reglerna, trots att myndigheten själv erkänner att det kommer leda till försämrad luft och till att människors hälsa påverkas negativt. Dessutom skriver EPA att slopandet av Obama-administrationens regelverk kommer att leda till att ytterligare 380 000 ton metangas släpps ut i atmosfären till 2025. Det motsvarar drygt 30 miljoner ton koldioxid. Vinsterna skulle enligt myndigheten vara att 75 miljoner dollar skulle sparas in årligen, samt att ett förenklat regelverk skulle underlätta för företagen.

Under ett förberedelsemöte inför den klimatkonferens som ska hållas i San Fransisco 12-14 september kallade Kaliforniens guvernör Jerry Browntold Trump-administrationens förslag för ”vettlöst” och ”på gränsen till kriminellt”. ”Det är den mest uppenbart farliga och oansvariga handlingen från Trump hittills, och det säger ganska mycket”, sa Browntold.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev