Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Erfarenheter: Så följer du upp leverantörens hållbarhetsarbete

Publicerad: 14 april 2010, 10:12

Landstinget i Stockholms län ställer krav på sina leverantörer från dag ett. Hittills har ingen av dem haft något att invända mot landstingets sociala krav.


– Eftersom det handlar om att följa internationella konventioner ska det inte vara något problem. Även små enpersonsföretag kan uppfylla dessa krav, säger Anna Lipkin, miljöcontroller på Stockholms läns landsting (SLL).
Landstinget har valt att gå så långt ner i leden som till leverantörer som tillverkar en produkt, till exempel en operationssax. Med andra ord har man hittills inte undersökt gruvindustrin som står bakom metallen i saxen.

Kontrakten med leverantörerna är mellan ett och fyra år långa och leverantörerna är ofta svenska. I ett första steg kontrolleras leverantören med hjälp av ett frågeformulär.
– De företag som inte ser om sitt hus när det gäller sociala och etiska frågor kommer att få svårt på framtidens marknad. Vi vill få reda på sanningen. Så i fall där informationen brister eller oegentligheter misstänks låter vi utföra stickprov i tillverkningsledet som ofta finns i Sydostasien, säger Anna Lipkin.

Till de kommuner och landsting som inte har råd med ett stort uppföljningsarbete ger Anna Lipkin följande råd:
– För en dialog med och ha koll på de ­lokala, svenska leverantörerna. Det här kostar några mantimmar, men inte hundratusentals kronor, vilket revisioner på plats kan göra. l

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.