Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Erfarenheter: Så minskar ITT Flygt affärsriskerna med miljö- och etikanalyser

Publicerad: 14 Maj 2010, 09:27

ITT Flygt arbetar sedan flera år tillbaka med riskanalyser inom finans, affärsetik, miljö, hälsa och säkerhet. Alla dessa områden har direkt inverkan på det finansiella resultatet. Analyserna hjälper dessutom till att gott rykte och vårda varumärket.


Ämnen i artikeln:

Erfarenheter Csr

ITT Flygt är en ledande tillverkare och leverantörer av dränkbara pumpar och omrörare. De arbetar både externt och internt med riskanalyser. Deras externa arbete började för flera år sedan med att de gjorde en riskanalys. I den ingick bland annat intervjuer med olika så kallade NGO:s (non-governmental organizations) för att få deras bedömning om olika risker inom framförallt miljö och det sociala området. Denna riskanalys uppdateras en gång om året tillsammans med vilka åtgärder man har gjort för att integrera miljö och socialt ansvarstagande i sin verksamhet. ITT Flygt arbetar enligt Global Compacts principer och där är syftet att främja ett socialt och miljömedvetet ansvarstagande hos internationellt verksamma företag.

Företaget arbetar med också mer regelbundet med riskanalyser till exempel inom miljöområdet. En av deras viktigaste marknader finns inom vatten- och miljövård, t ex dricksvatten- och avloppsvattenhantering. För ITT Flygt är det viktigt att arbeta proaktiv inom miljöområdet, vilket innebär att de vill ligga steget före och göra åtgärder innan myndighetskrav och lagkrav kommer. Det innefattar också riskanalyser för att utvärdera konsekvenser av eventuella olyckor och felhantering av kemikalier och avfall, men även att utbilda medarbetare i miljöfrågor och miljöansvar.

Internt arbetar ITT Flygt med ett Early Warning System som innebär att alla chefer ned till en viss nivå en gång per kvartal får besvara ett antal frågor på en webbaserad enkät . Webbenkäten är utvecklad av ITT Flygts ägare ITT och frågorna rör kontroll, styrning och risker samt om man känner till någon omständighet som är i konflikt med företags uppförandekod.

– Att vi gör detta regelbundet har inneburit en nyttig, intern debatt kring dessa frågor. Vi har också märkt att det ger råg i ryggen att jobba med frågor rörande miljö, etik, socialt ansvar, säkerhet och hälsa, säger Ingrid Brauer.

Frågor som tas upp vid den externa och interna riskanalysen gås igenom av ledningen på företaget och om det är en fråga som de bedömer kan innebär en risk går frågan vidare till den som är högsta ansvarig inom det sakområdet. En konkret åtgärd som har genomförts är att man har inrättat ombudsmän inom varje bolag. ITT Flygt har mer än 40 bolag runt om i världen och de såg det som viktigt att ha en nära kommunikation lokalt. Det är också viktigt som ett led i riskanalysen.

– Det känns mycket lättare att ta kontakt med någon lokalt om man upptäcker något som kan vara en risk för ens verksamhet än att ringa till Sverige, säger Ingrid Brauer avslutningsvis.

Artikeln publicerades i tidningen Dagens miljö i slutet 2007.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Erfarenheter Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.