Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ericsson i mutskandal

Publicerad: 2 April 2014, 07:59

I dag avslöjar Ekot att Ericsson har betalat ut över 100 miljoner kronor i mutor i samband med en stor försvarsaffär i Grekland.


Ämnen i artikeln:

GreklandMutor

Det var strax före millennieskiftet som Grekland skrev under ett avtal som innebar att landet skulle köpa Ericssons militära radarsystem Erieye. Grekland var det första Natoland som köpte radarsystemet och leveransen som var värd över fyra miljarder kronor pågick under tio år.

Liss Olof Nenzell som tidigare arbetat på Ericsson och har en unik insyn i företagets agentverksamhet berättar för Ekot hur mutpengarna slussades till de grekiska makthavarna via en målvakt i Monaco.

– Det var en korrupt betalning som via den här målvakten skulle fördelas på personer som ingen skulle få veta vilka de var, säger Liss Olof Nenzell som bekräftar att slutmottagarna var politiker, generaler och höga statstjänstemän i Grekland.

Vi ett tillfälle följde Liss Olof Nenzell, som vid den här tiden fungerade som en slags problemlösare, med Ericssons ekonomichef Yngve Broberg till Monaco för att få loss två betalningsordrar på sammanlagt 116 miljoner kronor som hade fastnat på en bank. Ekot har granskat dokumenten som är underskrivna av två av Ericssons-chefer.

Ericsson bekräftar att den så kallade målvakten jobbade åt deras handelsagent. Men Ericssonchefen Yngve Broberg säger att han inte visste vart pengarna skulle ta vägen. Ericssons chefsjurist Nina Macpherson framhåller bolagets nolltolerans mot korruption men kan samtidigt inte säga vad som hänt i Grekland.

– Var det så att det förekom några mutor så var det i alla fall ingenting som vi känner till.

Just nu nystas en stor korruptionshärva upp i Grekland. En chef på försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot över 100 miljoner kronor i mutor från olika vapentillverkare, bland annat från Ericssons agent.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GreklandMutor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.