måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ericsson sparkar 5.000 – trots glädjerapport

Publicerad: 21 januari 2009, 06:29

Telekomjätten Ericsson lämnar en betydligt starkare rapport än väntat. Men 5.000 tvingas lämna jobbet.


Det är både söta och sura nyheter som Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg levererar på onsdagsmorgonen. Aktiemarknaden jublar medan det är mindre muntert bland många anställda.

Vinsten före skatt för fjärde kvartalet landade på 6,5 miljarder kronor. Det är 1,1 miljarder kronor bättre än förväntat, enligt SME Direkts sammanställning. Även försäljningen, som uppgick till 67 miljarder kronor, var bättre än väntat.

– Vi har haft en stabil utveckling under 2008. Försäljningen ökade med 11% med fortsatt god efterfrågan på hela vår produktportfölj i alla regioner, säger Carl-Henric Svanberg i en kommentar till kvartalsrapporten.

Däremot räds han för att lågkonjunkturen kommer sätta press på bolaget. Trots den oväntade starka rapporten intensifierar Ericsson besparingsprogrammen.

Det innebär att 5.000 personer förlorar sina jobb inom koncernen, varav 1.000 pesoner i Sverige. Det är främst i Stockholm nedskärningarna kommer att göras.

Förutom uppsägningar kommer besparingarna att innebära en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal. Även en konsolidering av Ericssons centra för forskning och utveckling ska genomföras.

Samtidigt blir Sony Ericsson en allt större börda för Ericsson. Kvartalsrapporten som presenterades för en vecka sedan visade bolagets värsta förlust någonsin. Totalt tappa Sony Ericsson 187 miljoner euro, motsvarande 2.020 miljoner kronor.

– Sony Ericsson har påverkats av lågkonjunkturen och den minskade efterfrågan på konsumentmarknaden och har vidtagit nödvändiga åtgärder, kommenterar Carl-Henric Svanberg.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev