Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Erik Bengtzboe: ”Ger enormt mycket inspiration”

Publicerad: 2 juli 2012, 17:40

Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett ungdomsförbundens ordförande och språkrör ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Erik Bengtzboe
Ålder: 25
Arbetar som: Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Favoritbok: Kuwahras dass och andra lösningar på stora samhällsproblem, av Stefan Fölster och Fabian Wallen
Antal sidor: 95
Förlag: Samhällsförlaget

Varför den bör läsas: De miljö- och klimatproblem vi står inför är i högsta grad verkliga och fler än politiker måste fundera på lösningarna. Tyvärr är det allt för många möjliga lösningar som drunknar i alla problemformuleringar och i tävlingen om vem som kan formulera problemet bäst.

Därför gillar jag Kuwaharas dass, det är en bok som bara fokuserar på lösningar samt människorna som burit dem och därmed ger enormt mycket inspiration. Boken handlar om människor som sett samhällsproblem och som använt sin inovationskraft för att göra världen bättre genom stora eller små samhällsförändringar. Det är väldigt spännande att se hur många samhällsproblem innovatörer har lyckats lösa så länge människor får chansen att visa deras idé rent praktiskt, och jag är övertygad om att detsamma gäller de utmaningar som vi står inför när det gäller miljöproblemen, om vi bara ger förutsättningarna för samhällsförbättrarna.

Vi står inför ett skifte i samhället på många sätt och vis, ett skifte som vi bara kan tas ansvar för om samhällsinnovatörer också får chansen att fundera på hur vi kan göra världen bättre, och ofta med utgångspunkt i det lilla när politiken är uppe i det blå.

Dessutom visar boken att det är just när den nyfikenheten som dessa innovatörer bär på får chansen att slå igenom också leder till välstånd. Det ger inte minst hopp i tider av stora utmaningar.

Bästa citatet: "Vi har i den här boken lyft fram människor som trots de hinder som finns lyckats ta sig an samhällsproblem som entreprenörer, snarare än som planerare. Istället för att försöka konstruera den stora, perfekta lösningen på ett samhällsproblem frågar sig samhällsinnovatören vad som är den enklaste lösningen. Och enklare lösningar brukar vara både billigare och bättre."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Så skulle jag ge boken till Stefan Löfven, för att visa att människor kan finna lösningar på samhällsproblem, bara de får chansen att visa det. Det är inte bara våra politiska system, staten, kommunen och landstinget som kan skapa lösningar, människor kan också.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.