Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Eriksson trött på ”käbblet”

Publicerad: 16 Januari 2015, 11:28

Miljöpartiets EU-parlamentariker efterfrågar mer sammankoppling av energinäten.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltPeter Eriksson

Peter Eriksson uppmanar i Sydsvenskan partierna i den svenska energidebatten att ta en tydligare position till den kommande energiunionen på EU-nivå.

Partierna i Sverige borde sluta med "käbblet" om kärnkraften och i stället trycka på för mer sammankoppling av energimarknaderna, anser Eriksson som föreslår att Polen och Tyskland borde vara passande kandidater att ansluta till det nordiska energinätet.

– Vi har en väl fungerande nordisk energimarknad som om den byggs ut kan motverka flera av de problem som ställs mot oss ur säkerhets- och klimatperspektiv. Detta bör vi lyfta fram mer både på svensk på europeisk nivå, säger Peter Eriksson till Miljöaktuellt.

EU:s statschefer har dragit upp målsättningen att energimarknaderna ska kopplas samman till minst tio procent år 2020. Till år 2030 ligger målet på 15 procent jämfört med dagens sammankoppling på cirka åtta procent.

–  Jag trodde att det var grundläggande på EU-nivå att sträva efter mer gemensamma marknader, men här har vi ett fall där nationella intressen fått styra allt för länge, säger Peter Eriksson.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.