Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Erlandssons skogsplan får både ros och ris

Publicerad: 10 augusti 2011, 08:06

Inte helt oväntat rosas av Eskil Erlandssons handlingsplan Skogsriket av industrin och möter hård kritik av miljöorganisationer. Vi har samlat synpunkter…


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonNaturskyddsföreningen

Miljöaktuellt har granskat två utspel efter presentationen av handlingsplanen Skogsriket.

På Skogsindustrierna välkomnar man regeringens plan och kommenterar det som "Ett brett helhetsgrepp kring de viktiga frågor som är framtidsutmaningar för såväl skogen, skogsindustrin som Sverige."

Man uppskattar även att regeringen sätter ett ambitiöst mål för svensk export av skogsprodukter och kunnande inom sektorn med 20 procent till år 2020.

– Svensk skogsindustri är just nu i ett spännande skede med utvecklingen av många nya avancerade produkter med ett högt förädlingsvärde. Regeringens mål ligger därför väl i linje med branschens egna ambitioner, säger Marie S. Arwidson, vd på Skogsindustrierna.

Mindre positiva tongångar är det på Svenska Naturskyddsföreningen.

"Projektet ska enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson visa skogens många olika värden och skapa nya arbetstillfällen i skogen. Samtidigt råder det kris för den biologiska mångfalden i de svenska skogarna." skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Bland annat slår föreningen mot den planerade ökning av tillväxten i skogen.
– Fler arbeten med anknytning till skog vore välkommet! De nya jobb som Skogsriket ska skapa måste utvecklas genom en ökad turist- och rekreationsnäring eller andra jobb som inte innebär att avverka mer skog. Skogen klarar helt enkelt inte av ett ökat uttag av virke som det ser ut i dagsläget, säger Karin Åström, vice ordförande, Naturskyddsföreningen

Man kritiserar också starkt den svenska skogsbruksmodellen.
– Vi har i flera rapporter visat att den svenska skogsbruksmodellen inte är hållbar ur ett bevarandeperspektiv. 44 procent av alla hotade arter i Sverige finns i skogen. Stora arbetsinsatser krävs därför och Skogsriket måste användas till att säkerställa den biologiska mångfalden, säger Jonas Rudberg, expert på skogsfrågor, Naturskyddsföreningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.