Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Erosionsskydd ger Vattenfall produktionsförlust

Publicerad: 19 Augusti 2014, 05:55

Göteborgs Kex ska ersätta Vattenfall med 725 000 kronor för produktionsförlust i ett kraftverk till följd av ett planerat erosionsskydd i Nordre älv.


Göteborgs Kex fick av mark- och miljödomstolen tillstånd att riva den nuvarande kajkonstruktionen och istället anlägga en slänt med erosionsskydd vid bolagets anläggning vid Nordre älv i Kungälvs kommun.

Vattenfall hävdade i målet att den utfyllnad i älven som erosionsskyddet innebär skulle ge en dämningseffekt vid bolagets kraftverk i Lilla Edet uppströms i Göta älv. Bolaget begärde ersättning för den produktionsförlust som skulle bli följden av detta men fick ingen gehör för sitt krav i mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen gör en annan bedömning än underinstansen. Genom de utredningar som Vattenfall presenterat och en reviderad utredning av SMHI framgår enligt domstolen att det uppkommer skada i form av en viss da?mningseffekt vid kraftverket.

Det belopp Göteborgs Kex ska betala till Vattenfall bygger på ett uppskattat värde av produktionsförlusten till 29 000 kr/år med en kapitalisering med fyra procents ra?nta fo?r all framtid.

Läs mer hos Mark- och miljööverdomstolen 

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.