Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eskil Erlandsson besviken över fiskereform

Publicerad: 14 juni 2012, 06:38

Sverige röstade nej till förslaget om den fiskepolitik som ska gälla tio år framåt inom EU.


Europas fiskeministrar, däribland Eskil Erlandsson, möttes i förrgår och i går för att förhandla om EU:s nya fiskepolitik som ska gälla från 2013 och tio år framåt. Det slutade dock, efter 18 timmars förhandlingar, med att Sverige inte kunde ställa sig bakom det förslag som presenterades av det danska ordförandeskapet.

– Jag är besviken. Jag hade hoppats på en mycket mer långsiktig och hållbar inriktning i reformen. Tyvärr är vi för få som driver på för ett ansvarsfullt fiske och de kortsiktiga argumenten vann i går, säger Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Enligt Erlandsson var ordförandeskapets förslag om förbud mot utkast inte tillräckligt skarpt. Inte heller tog det tillräcklig hänsyn till hållbart fiske och skyddet av havens biologiska mångfald.

När det gäller just utkast så skriver the Guardian att över en miljon ton av det som fångas i havet varje år i EU kastas tillbaka, trots att fisken då har små chanser att klara sig. Detta görs främst för att maximera vinsterna.

Nästa steg i den politiska processen är nu att förslaget skickas till Europaparlamentet. Isabella Lövin, europaparlamentariker för Miljöpartiet kommenterar fiskeministrarnas beslut så här i ett pressmeddelande.

– Det är positivt att Sverige röstade nej till uppgörelsen och nu hoppas jag att Eskil Erlandsson fortsätter att kämpa för en hållbar fiskereform.

Lövin är dock upprörd över hur ministerrådet som helhet försöker urvattna EU-kommissionens ursprungliga förslag.

– Ministerrådet vill skjuta upp datumet för att sluta med överfiske. EU-kommissionen hade lagt ett förslag att införa hållbara fångstnivåer år 2015, men rådet skriver att det bara ska ske ”där det är möjligt” vilket gör att ministrarna kan strunta i vetenskaplig rådgivning.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.