Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eskil Erlandsson om köttskatten: Inte så länge jag är statsråd

Publicerad: 22 januari 2013, 11:53

Jordbruksverkets förslag om en koldioxidskatt baserad på köttproduktionen slog ner som en bomb på tisdagsmorgonen. Men redan vid lunch sågar regeringen förslaget.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är inte aktuellt med en köttskatt eller någon annan särskild livsmedelsskatt för att minska koldioxidutsläppen. Det beskedet ger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till SvD.se efter att Jordbruksverket på tisdagmorgonen presenterat en ny rapport om hållbar köttkonsumtion.
– Inte så länge jag är statsråd, säger han till SvD.se.

Jordbruksverket tycks också redan ha bytt åsikt i frågan. I det pressmeddelande som nu ligger på myndighetens hemsida hävdar man bestämt att man inte föreslår någon köttskatt. Men i rapporten kan man i inledningen tydligt läsa "En koldioxidskatt i konsumentledet i kombination med information och märkning om hur köttet producerats skulle kunna påverka konsumtionen i en mer hållbar riktning." Något som i stort väldigt många medier i Sverige tolkat just som en "köttskatt". Enligt Jordbruksverket handlar texterna i rapporten bara om "idéer" och inte om "förslag"
– Det ska ses som ett diskussionsunderlag, och betyder inte att vi föreslår en ”köttskatt”, säger Jordbruksverkets marknadschef Gabriella Cahlin till SvD.se.

I sin rapport lyfter Jordbruksverket dessutom också fram en rad problem med att beskatta livsmedel för att minska utsläppen. Och man avfärdar redan från början en skatt som läggs på producenterna. Istället pratar man om en skatt i konsumentleden – som skulle slå lika mot svenskt och utländskt kött.

Eskil Erlandsson ser enligt SvD.se också andra problem med livsmedelsskatter.
– Jag tycker att du och jag själva ska få bestämma vad vi har på våra tallrikar, säger han bland annat till SvD.se.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev