Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Eskilstuna kommun: ”Vi är beredda att kliva fram och hjälpa till”

Publicerad: 5 juli 2012, 03:21

Eskilstuna som hamnade på första plats i Miljöaktuellts kommunrankning skickade med ett meddelande till statssekreteraren på miljödepartementet.


När Miljöaktuellt under onsdagskvällen arrangerade ett seminarium kallat Hemligheten bakom Sveriges miljöbästa kommuner kom Anders Flanking, statssekreterare på miljödepartementet, förbi för att dela ut diplom till vinnarna.

Eskilstuna hamnade på en första plats i kommunrankningen och kommunalrådet Magnus Johansson (MP), hade följande att säga statssekreteraren när han fick önska sig något:

– Vi brinner för miljön och för att förbättra miljöarbetet. Vi har valt att fokusera mycket på att testa olika saker, vågat ge mer tillit till medarbetarna i kommunen som kommer med lite halvgalna idéer. Riskera lite helt enkelt, för då kan man ibland få stolpe in. Men någon önskan har vi inte. I stället har vi ett erbjudande.

– Jag kan konstatera att kommunala energibolag och fastighetsbolag är väldigt framgångsrika och har väldigt mycket kunnande som de skulle kunna få bra utväxling på på exportmarknanden. Så svensk offentlig kunskap som vi själva har nytta av, kan vi tjäna pengar på det och kan vi skapa jobb genom export? Här är frågan om regeringen är med på ett sådant arbete. Och är man det så är vi beredda att kliva fram och hjälpa till.

– Det andra erbjudandet handlar om att positionera miljöfrågorna i valdebatten. Centerpartiet företräder du och jag är miljöpartist och vi kan slå varandra i huvet och säga att vi är de grönaste partierna. Men så länge moderater och socialdemokrater under augusti och september under valåren inte pratar miljö, då har vi ett bekymmer. Det här är också ett erbjudande. Kan vi som kommunkollektiv göra någonting för att de största partierna ska lyfta miljöfrågorna som en viktig valfråga?

Lars-Erik Dahlin, miljöstrateg på Eskilstuna kommun hade följande medskick:
– Solenergin och möjligheten till mikroproduktionen. Här kommer utvecklingen sannolikt att rasa iväg väldigt snabbt så den utredning som ni planera borde gå väldigt fort, för det här är enkelt.

Läs mer om kommunrankningen här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.